loading...

сряда, 1 април 2015 г.

Дружбенци искат по-добро транспортно обслужване

Гражданите на "Дружба"1 и "Дружба" 2 са ощетени от избирането на неподходящо трасе и спирки на метрото. С аргументи да се стига с 1-2 минути по-бързо от центъра до летището и да се спестят около 3-4 милиона лева беше избрано трасе и спирки, които не са удобни за хората в "Дружба".

За съжаление това вече няма как да бъде променено, каза в предаването "Хоризонт до обед" Борис Цветков - председател на БСП - Искър. Организацията застава зад исканията на жителите на столичния район. Той посочи какво предлагат хората от "Дружба" при така създадената ситуация:

Довеждащ транспорт, удобен за хората. Съчетани разписания на довеждащия транспорт и метрото. Третото нещо е тарифна политика - комбиниран билет или карта за две линии. По сегашната система сте принудени да имате или карта за цялата градска мрежа, или пътуване гратис за тези, които нямат достатъчно средства. Второто предложение е почасов билет - да си купите карта или билет за 60 или 90 минути да се сменят няколко превозни средства.

Кметът на столичния район "Искър" Ивайло Цеков обясни, че сега съществуващата транспортна схема дава възможност за довеждащ транспорт до метрото. През февруари жителите там са били запознати и с възможностите за промени.

Нещо, за което аз лично настоявам, е в рамките на първите няколко месеца след като бъде пуснато метрото до летището, след като се направи анализ на пътникопотока, който ще бъде пренасочен към ползване на метро, да се предвиди още едно разискване и възможност за допълнителна вътрешноквартална линия, каза кметът.

1 коментар :

  1. БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
    Районен съвет – Искър
    СОФИЯ 1592, жк „Дружба”, клуб до бл. 36, тел.: (02) 9790811
    моб.тел.: 0884 300678, 0889 088755, e-mail: bspiskur@gmail.com, bspiskur@abv.bg

    До
    Г-жа Йорданка Фандъкова
    Кмет на София

    Копие до:
    Столичен общински съвет
    Средствата за масова информация

    Д Е К Л А Р А Ц И Я
    на Районния съвет на БСП – район Искър

    Относно: проблемите с транспортното обслужване в жк Дружба 1 и 2 и район Искър

    Районният съвет на БСП подкрепя исканията на стотици и хиляди граждани на жк Дружба 1 и 2, кв. Абдовица, кв.Д.Миленков, Цариградски комплекси и с. Бусманци за подобряване на транспортното обслужване в район Искър и на тарифната политика на СО. Предложенията си представихме многократно и своевременно на кмета на района, на кмета на Столична община, ЦГМ, но за съжаление до момента те нито са приети, нито са разгледани, нито получихме какъвто и да е отговор.
    Ние настояваме за:
    1. Възстановяване (връщане) на картата за две линии. Чрез нея ще бъде частично компенсирани пропуските, че трасето и спирките на метрото не могат да бъдат използвани от гражданите и се налага използването на несъществуващ или нередовен довеждащ транспорт и още един билет за една-две спирки.
    2. Въвеждане (връщане) на почасовия билет/карта за 60 и 90 минутно пътуване по линиите на столичния масов градски транспорт (МГТ).
    3. Нови линии и спирки на МГТ в района и съответни разписания, гарантиращи на всеки гражданин възможност отиването и ползването на метрото да намали времето му за придвижване до центъра и другите части на столицата. А не както беше при откриването на МС 19 и други – хората да продължават да предпочитат ползването на автобуси, тролеи и трамваи, с които напрактика по-бързо, по-удобно и по-евтино пътуват.
    4. Настояваме в най-кратък срок кмета на София, кмета на район Искър и Столичния общински съвет да обсъдят и да приемат решения за изпълнение на горните три искания на гражданите на район Искър.

    Готови сме с всички позволени от закона средства чрез искания, подписки, а ако се наложи и с протести да защитим интересите на стотиците и хиляди граждани на жк Дружба 1 и 2, кв. Абдовица, кв. Димитър Миленков, ЦГК, с.Бусманци от район Искър и на други райони за бърз, удобен, редовен градски транспорт и за правото на достъп до него.

    Припомняме, че многократно сме поставяли тези проблеми и искания и когато се налага сме протестирали пред всички отговорни лица и институции:
    Протест за пешеходен достъп до метрото и за довеждащ транспорт пред Херман ван Ромпой при откриването на 19 МС:
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151134547157406.443865.696027405&type=3

    Среща с гражданите по проблемите на транспорта, организирана от БСП Искър:
    https://www.facebook.com/events/794951320567949/

    Борис Цветков, председател на Районен съвет на БСП Искър, тел.: 0888 408256

    ОтговорИзтриване