loading...

сряда, 24 април 2024 г.

200 000 лева за граждански проекти в район "Искър"

Район "Искър" ще получи 200 000 лева за граждански проекти, като минималната сума за всеки един проект е 20 000 лева. Парите изват от факта, че част от бюджета на Столичната община тази година ще бъде разпределен по идеи на гражданите и след гласуване от самите хора.

Гражданският бюджет е разделен на две. Общо 500 000 лева за проекти, които засягат целия град, и до 200 000 лева за всеки от 24-те района на града. Според методологията на общоградско ниво ще могат да се финансират до 2 проекта. Причината е, че минималната сума за една идея е 250 000 лева. На ниво район – минималната сума за проект е 20 000 лева, което прави до 10 идеи.

Как ще се подават идеите

За предварителен преглед на проектите, както и за наблюдение на избора и изпълнението им ще бъдат създадени комисии. Една към Столичната община за общоградските инициативи и по една към районните администрации. Те ще преглеждат документите за подадените идеи. А такива може да предложи всеки гражданин над 16 години.

След предварителния преглед всички идеи ще бъдат публикувани на страницата на все още неразработено приложение – Digital Sofia. Преди това от районните администрации, както и от Столичната община ще помагат за остойностяване на идеите и допълване на документите.

Гласуване по настоящ адрес

Гласуването и на общоградско ниво, и на ниво район ще става на едно място – на неразработени още портал Digital Sofia. За да участват в гласуването, хората трябва да са навършили 18 години и да имат адресна регистрация в София, а за районните инициативи – в съответния район.

Няма коментари :

Публикуване на коментар