loading...

неделя, 6 август 2023 г.

Двойният убиец е действал в "Дружба", началникът на 8-мо РПУ избяга от системата на МВР

Заради пропуски, при по-ранно разследване на обвинения за двойното убийство край село Лозен за извършено друго престъпление през 2022 г. МВР сне доверието си от началници в структурата на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съобщиха от МВР.

Сайтът на "Дружба" 2 припомня, че именно в нашия квартал са били изхвърлени дрехи на жертвите в контейнер за разделно събиране на отпадъци. На 5 август е извършен оглед на местопроизшествието в София, когато е установил, че починалото момиче е на видима възраст  - 20 г., а убитото момчето на видима възраст - 30 г. Направен е оглед в столичния квартал "Дружба", където на улица са намерени вещи на убитото момче.

През април миналата година задържаният Лозен Чавдар е извършил убийство по непредпазливост на 22-годишна жена, но е освободен с мярка подписка. В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ на МВР, което се намира в "Дружба" 2, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР. Открити са сериозни пропуски по разследването от полицаите в дружбенското РПУ.

Заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че е изчезнала на 4.08. 2023 г. Тя е била изключително разтревожена. Последната информация, която имала за дъщеря си, че предния ден около 20 часа е излязла от столичен мол и се е качила в автомобила на мъж с прякор "Чоби".

В хода на досъдебното производство за двойното убийство на територията на София е установено, че заподозреният за престъплението е извършител и на друго умишлено убийство от миналата година, квалифицирано като причиняване на смърт по непредпазливост.

По настоящото досъдебно производство постъпват доказателства, според които може да се направи обосновано предположение, че са допуснати съществени пропуски във връзка с установяване на фактическата обстановка и набавяне на годни доказателствени средства, касаещи престъпление на същото лице от април 2022 г., посочват от МВР.

Във връзка с тези констатации са предприети незабавни мерки от страна на ръководството на МВР.

Началникът на сектор "Престъпления против личността“ към отдел "Противодействие на криминалната престъпност“ в Столичната дирекция на вътрешните работи гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо Районно управление напуска системата на МВР.

Ще бъдат назначени проверки, в хода на които ще се изяснява тежестта на установените нарушения от страна на различните служители от МВР.

По-рано днес и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова. Като причина се посочват сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици. Визира се установените в хода на разследването на двойното убйство край с. Лозен факти, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура.

Няма коментари :

Публикуване на коментар