loading...

неделя, 17 декември 2017 г.

Властта презастроява "Дружба" 2


"Дружба" е от малкото места в София, където е запазен първоначалният замисъл на новите квартали от 70-те и 80-те - подредени улици, достатъчно зеленина и добра обслужваща инфраструктура - училища, детски градини и магазини.
Районът прескочи почти недокоснат през строителния бум от 2006 - 2009 г. И досега там почти няма нови сгради. Основната причина е, че двете части на квартала все още нямат подробни устройствени планове (ПУП), които законово да определят къде и какво може да се строи. По плановете се работи от години, но жители и собственици на земя постоянно ги обжалват. Само до няколко седмици например планът на "Дружба 2" трябва да влезе в процедура за "първо обявяване" и събиране на мнения... за четвърти път. А докато споровете текат в съда, свободните площи в "Дружба" остават забранени за инвеститорите.


Това утежнение не важи за парче земя около метростанция "Дружба" и кръстовището на ул. "Обиколна" и бул. "Проф Цветан Лазаров". Тази територия се сдобива с ПУП покрай строителството на подземната железница през 2012 г. А освен метрото устройственият план предвижда на пустеещите полета в съседство да се появят и двайсетина блока с височина около седем етажа.

На това устроено място от 6.5 декара ще бъде комплексът "Нова Дружба" на свързаната с областния управител на София Николай Пехливанов група от компании под бранда Green Life. Преди седмица инвеститорът обяви, че ще построи няколко сгради с обща разгъната застроена площ (РЗП) 25 хиляди квадратни метра. Това прави "Нова Дружба" един от най-големите проекти в столицата от последната година. По официални данни на Столичната община проекти с по-голяма площ са само бъдещият хотел "Хаят" край паметника "Левски" и новата Сграда 15 в "Бизнес парк София".

Златната локация

По план "Нова дружба" ще е жилищен комплекс с няколко сгради. В първата фаза обаче ще бъде построена само една от тях с обща РЗП 3500 кв.м. В сградата ще има 35 двустайни и тристайни апартамента, гаражи и паркоместа. Тя трябва да е готова през март 2019 г., а строежът на втората, по-мащабна фаза от проекта трябва да започне до средата на 2018 г. Засега проектът има едно разрешително за строеж, издадено през октомври на дружеството "Грийнлайф Дружба" ЕООД.

Според официалното прессъобщение цените на жилищата ще започват от 55 хил. евро. "През последните години наблюдаваме силно търсене на имоти в непосредствена близост до метростанция, а свободните терени с тази характеристика са ограничени до минимум", обяви в официалното прессъобщение изпълнителният директор на Green Life Development & Resorts Теофил Петров. Според инвеститора разположението на комплекта в "стар квартал" е предимство, защото "има преимуществата на вече изградената инфраструктура, без да се намира в междублоково пространство". "С наличието на вече изградена инфраструктура се гарантира безпроблемното придвижване на живеещите в района до домовете им, без да се налага тепърва да се чака изграждането на нови булеварди и улици", коментира изпълнителният директор на "градското направление" в холдинга Green Life инж. Веселин Канин.

Сделка с връзки във властта 

"Нова Дружба" e на ключово място по няколко причини. Освен близката връзка с метро, добрата инфраструктура и временното затишие в строителство в околния квартал проектът се намира в непосредствена близост до бизнес зоната в тази част на "Цариградско шосе". Плановете на Столичната община са този район да се развие като "сити" с небостъргачи. Сега там се намира най-високата сграда в София "Капитал форт", вече се строи следващият гигант - двойно по-високата "Скай форт", а плановете са тази зона само да се уплътнява. Новият офисен регион ще привлича хиляди нови хора от този район, а те ще трябва да бъдат обслужвани от най-близките два квартала - презастроения "Младост" и засега забранения за строителство "Дружба".

Сделката за терена на "Нова Дружба" се е осъществила през 2017 г., показват официалните регистри. През февруари Българо-американската кредитна банка продава имотите за бъдещия комплекс на фирмата "Експо истейт" за малко над един милион лева. Три месеца по-късно дружеството учредява нова компания - "Грийнлайф Дружба", и апортира терените (вече оценени на 2.155 млн. лв.). През август "Експо истейт" продава новосъздадената фирма на "Грийнлайф хоум". Тук цената нараства до 3 млн. евро. А от договора в Търговския регистър се вижда, че първата вноска е платена още през февруари.

И двете страни в тази сделка са с опит в строителството в София. Продавачът "Експо истейт" е собственост на Красимира Зашева - съпруга на бившия заместник-председател на Столичния общински съвет от времето на Стефан Софиянски Станимир Зашев. По-късно Зашев е подсъдим по делата за "Софийски имоти". През 2013 г. той е оправдан от Софийския градски съд, а прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда. Наскоро Зашев купи мол в Русе. Купувачът "Грийнлайф хоум" пък е 100% собственост на "Н.П. инвест" на настоящия областен управител на София Николай Пехливанов и се управлява от баща му Янко Пехливанов.

Николай Пехливанов стана областен управител на София в началото на лятото на 2017 г. и тогава обясни, че отдавна не се занимава оперативно с бизнеса си с недвижими имоти. На въпрос на "Капитал" дали в случая вижда конфликт на интереси между позицията си на принципал на Дирекцията за национален строителен контрол в София и на собственик на строителен бизнес той обясни, че според закона "за конфликт може да се говори не по принцип, а в конкретен случай и по отношение на конкретно упражнено правомощие". "Във всички случаи, независимо дали става дума за координация с различни органи или контрол, всички действия на областния управител са прозрачни и имат за цел да проведат цялостната държавна политика на ниво област", коментира Пехливанов.


*Заглавието е на редакцията

Няма коментари :

Публикуване на коментар