loading...

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Борис Цветков защити интересите на софиянци

Общинският съветник Борис Цветков беше от малцината, които защитиха интереса на софиянци и тяхното право да имат зелени площи, а не само бетон. 


За започването на строителството на това, което ще бъде най-високата сграда в София – 220- метровата "Парадайс тауър", вече е необходимо единствено разрешението на Столичния общински съвет. Днес проектът за сградата беше одобрен от комисията по градоустройство и трябва да влезе за гласуване в някое от предстоящите заседания на общинския съвет.

Небостъргачът "Парадайс тауър" ще се намира на ъгъла между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" в София в непосредствена близост до мол "Парадайз". Основанието, на което ще се издигне 55-етажното 220-метрово здание, е чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради. Ако не беше този член от закона, "Парадайс тауър" нямаше как да бъде повече от 23 етажа, или два пъти по-ниска, както е уредено в общия устройствен план на София.

По проект "Парадайс тауър" ще бъде свързана с мол "Парадайс" посредством наземна връзка, като ще бъдат съединени и подземните им паркинги. Освен тези връзки двете сгради имат и едни и същи грузинско-руски инвеститори - дружеството "Булфелд". Тяхна собственост е и пазарът "Илиянци".

По време на обсъждането в комисията негативни мнения за строежа изказаха общинските съветници Иво Божков (Реформаторски блок), Войслав Тодоров (Коалиция "Сердика") и Борис Цветков (БСП). Техните гласове бяха и единствените "против" по време на гласуването на 13-членната комисия.

Мнението на Иво Божков бе, че "софиянци трябва да могат да гледат "Витоша", а не пирони, които стърчат".

В отговор главният архитект на София Здравко Здравков показа изработени визуализации на сградата, направени с изглед от "ключови места в София". Според тях 220-метровата кула няма да закрива планината. Здравков посочи и че "Парадайс тауър" отговаря на настоящата законова уредба, но апелира, че са необходими законови промени, за да се намери трайно решение на проблема с високите сгради в София.

"Все повече ни бомбардират високите сгради, затова трябват спешни промени в законите, с които да бъде намерено решение", каза той. Главният архитект съобщи, че в ръководеното от него направление – "Архитектура и градоустройство", в момента се обсъждат искания за 5 високи сгради в тази част на София.

По думите му сред тях са ново високо тяло на хотел "Маринела", което започна през миналата година, но бе спряно поради незаконно издадено разрешение за строеж, два проекта на "Гаранти коза" - в квартал "Младост" и на ъгъла между бул. "Иван Евстатиев Гешов" и бул. "Генерал Тотлебен".

Следващото заседание на Столичния общински съвет е утре, но към момента в дневния му ред не присъства точка за гласуване на "Парадайс тауър".

Няма коментари :

Публикуване на коментар