loading...

сряда, 24 юни 2015 г.

Въоръжени цигански командоси отиват в Гърмен заради случката в Дружба

Ромски командоси ще влязат в Гърмен, "Орландовци" и останалите места, където има етническо напрежение. Това съобщи ексклузивно Петко Асенов, председател на Националния център за развитие на ромите в България, цитиран от "България днес". "Взехме решението след това, което стана в кв. "Дружба".

Първоначално командосите ще бъдат с хладно оръжие, но в момента обсъждаме и други варианти", обясни Асенов. Неправителствената организация е възродила идеята, която се появи през 2013 г. като противовес на Гражданските патрули, организирани от Боян Расате. След среща между главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев организирането на патрулите бе пресечено.

"Сега обаче напрежението е много по-голямо, защото някои хора искат да палят къщи. Да превърнат България в Катуница", коментира Петко Асенов. Той обясни, че е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща, на която да бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на циганите. Ако това не стане, въоръжените ромски отряди щели да влязат в районите с напрежение, за да патрулират. "Имаме пълна готовност. Вече ми се обаждат хора от цялата страна. Сред тях има и военни", заяви Асенов. Командосите щели да бъдат оглавени от боец с няколко мисии в Афганистан. Отрядите щели да носят названието ОМОН - Организация на малцинствата за отбрана от насилие.

Няма коментари :

Публикуване на коментар