loading...

вторник, 10 септември 2013 г.

Дяволският тамян най-търсен на наркопазара в София

Дяволският тамян е една от най-актуалните през последната година дроги на пазара в София, съобщи "24 часа". Предпочитаният наркотик е от групата на т. нар. дизайнерска марихуана, коментираха полицейски експерти. Тя действа много по-бързо и силно от обикновената, освен това е и на конкурентна цена. Според медици обаче дизайнерската дрога действа много зле на мозъка и могат да бъдат получени значителни поражения.

Модната трева е известна с още няколко имена - ирландски мъх, английски памук и билков тамян. Често пласьорите кръщават дрогата с различни имена, за да изглежда по-добра в очите на клиентите, но консистенцията е почти една и съща. Пликчетата с дяволски тамян често се продават в т.нар. магазини за дизайнерска дрога, каквито има както в столицата, така и на морето.

1 г дяволски тамян струва между 30 и 60 лв.
Цената му варира според продавача и клиентите. От това количество могат да бъдат направени 2-3, а и повече цигари. Всичко зависи от това какво количество от материала се навива, за да се пуши. Има хора, които го смесват и с тютюн, така могат да изкарат по-дълго време, но ефектът ще е доста по-слаб, твърдят запознати.


Дяволският тамян въщност е изсушено растение, на което листата се обработват с химически елементи. След като изсъхнат, те се стриват и сивозелената маса се пакетира, за да се пласира. "Лошото в този вид наркотик е, че не се знае точно с какво е обработван и как ще повлияе на мозъка", коментират и полицаи. Ако дизайнерската дрога се търси от по-млади, то клиентите на традиционната марихуана са с различен социален статус и възраст. Все по-често у нас започна да се произвежда и т.нар. холандска трева, която преди бе само внос. Няма проблем обаче, когато се сдобият със семена, производителите да си посеят на наш терен и да си изкарат добра реколта. Освен това се забелязва, че те все по-мераклийски и професионално се заемат с това, допълват полицаите.

Един от последните полицейски удари срещу наркопроизводители бе на 23 август, когато в землището на село Мало Конаре, Пазарджишко, бяха открити 5 дка, засети с растението. Оранжерията бе снабдена с видеонаблюдение, вентилационна и поливна система, както и допълнително помещение за сушене на листната маса и различни манипулации.

При другия много популярен вид наркотик - амфетамините, също има модни тенденции. В момента за най-добър амфетамин наркоманите приемат т.нар. зелена ябълка. Това са зелени на цвят хапчета, които се славят с най-добро качество. Според това какво е изписано върху самото хапче, имената им също могат да варират - ако има М, се наричат мотороли, ако пък има В - батмани. За по-интересно те също могат да са в различни цветове - зелени, сини, червени. Цената на 1 г е 10-15 лв.

В момента в столицата няма изявени лидери и монополисти, наркопазарът е разбит на малки части и действа пазарният принцип, коментират полицаи.

Някои от по-големите наркобосове се озоваха в полицията след стрелбата по Златомир Иванов-Баретата през януари. Тогава в сградата на СДВР бяха привикани на разпит спряганите за нови босове на пазара за дрога - Христо Байков, Христо Ширев-Боксьора, Стефан Бонев-Сако и Милен Дарвански-Катерицата.

Според данните от разследващите териториите на Сако били столичните квартали “Младост”, “Дружба” и Студентски град. Има версия, че Катерицата е опитвал да измести Сако от бизнеса, но все още не е успял. Центърът на столицата пък не бил под монопола на изявен лидер.

Конвоират наркодилъри в съда

“Факт е обаче, че няма нарковойни. Сега важи правилото, ако имаш контакти и клиенти - продаваш”, обяснява началникът на група в сектор “Наркотици” Йордан Йорданов.
“Вече не може да се види как пласьорът стои на ВИП място в заведението и чака клиентите да му дойдат на крака, тази практика е прекратена. Затова трудно може да си купиш наркотици по този начин и да се позабавляваш през нощта, както бе преди време. Сега самите собственици на барове и дискотеки изкарват навън пласьорите, защото знаят, че ако ги хванем, ще си имат сериозни проблеми”, твърдят от СДВР.

От друга страна, все по-често търговците на дрога не приемат поръчки по телефона, като предпочитат да знаят откъде идват новите клиенти и името на този, който ги е пратил. Дилърите не се съгласяват на случайни срещи без гаранции. Над 10 човека в столицата държат разпространението на големи разфасовки по данни на полицията.

Крият стоката в гащите
Най-доброто скривалище за пласьорите на дрога са гащите. Това са установили по време на огледи полицаите. Именно затова, когато се хване уличен дилър, то той винаги трябва да бъде подложен на щателен обиск. Все по-често търговците на наркотици прибягват до това скришно място и избягват да крият топчетата с дрога в устата си, както правеха преди време. “Случвало се е да вадим от бельото им и по 200 г, което си е доста голямо количество”, коментира Йордан Йорданов. Често наркотиците са в ръцете им, а когато видят полицаи или нещо ги притесни, те ги хвърлят надалеч, за да се отърват от дрогата по най-бързия начин, разказва полицаят.

Няма коментари :

Публикуване на коментар