loading...

вторник, 22 октомври 2013 г.

Разследване на Livenews: Умишлено се бави настаняването на деца в забавачки, в 68-мо има място

Над 1000 малчугани в столичните квартали Дружба 1 и Дружба 2 не ходят на забавачка, а в същото време в 68-мо СОУ има възможност за настаняване на деца. Училището се намира в Дружба 2, а само в този квартал над 500 деца са останали извън забавачките.


Левият корпус на училището може да бъде преустроен в детска градина, защото децата, които учат в школото са малко и могат да се вместят в другата част. Корпусът има собствен ход от който малчуганите могат да влизат. Няма проблем корпосът да бъде отделен с допълнителна преграда от училището, така че учениците и малчуганите да бъдат отделени.

Липсата на административен и финансов капацитет спират до момента преустройството на левия корпус на 68-мо в детска градина“, заяви пред Livenews депутатът от БСП Борис Цветков, който стана част от Народното събрание с гласовете на дружбенци. Той посочи, че столичният кмет Йорданка Фандъкова отлично е запозната с тенденцията от 2010 г. да имат спад на раждаемостта и се надява след около три години проблемът с детските градини да се реши от само себе си. „Сега обаче тенденцията се обръща, и ако не успем до края на тази година да има чувствителна промяна, то през следващата ще има. С повишаването на майченските доста хора, които са се колебаели дали да имат дете ще предприемат тази крачка“, посочи Цветков.

В същото време вместо да има преустройство на 68-мо продължава изграждането на нова сграда за 2 групи към столичното ОДЗ №13 „Калинка” в жк. Дружба 1, след като в края на месец май проверяваща комисия установи изоставане от графика на строителните дейности от страна на фирмата-изпълнител.

През август пък стана ясно, че започва строителството на нова детска градина в Дружба 2. По проект новоизградената постройка ще е на два етажа, на които ще са разположени спални, занимални и обслужващи помещения за една градинска и две яслени групи. Предвидено е и изграждане на топла връзка към съществуващата сграда, която ще осигури лесен и удобен достъп до кухнята, физкултурно-музикалния салон, административните и медицинските помещения. Много по-бързо, лесно и евтино обаче би станало настаняването на децата в левия корпус на 68-мо СОУ.

Николай Георгиев, Livenews.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар