loading...

вторник, 9 април 2013 г.

Пробиват Дружба до метрото

Начин за отпушване на столичния квартал Дружба към последната засега станция на метрото на бул. „Цариградско шосе” търси кметството.
В момента няма връзка между комплекса и спирката при Интер Експо Център, което бе причина и за няколко срещи между жителите на район „Искър” и общинската управа.

В крайна сметка от „Московска” 33 предложиха два варианта за връзка между Дружба 2 и „Цариградско”.

Единият е изграждането на кула с два асансьора и стълби. Идеята е асансьорите да тръгват от ниската част близо до „Цариградски комплекс” и ще извозват желаещите да ползват подземната железница до нивото на бул. „Цариградско шосе”. От там хората ще влизат в пасарелка, подобна на тунела над бул. „Малинов” в „Младост 1”. Като излязат от нея ще ги чака алея, която ще ги отведе към метростанция 19 – последната засега по първия лъч на метрото.

От общината се надяват фирмата собственик на склона между Дружба 2 и „Цариградско шосе” да не иска пари за отчуждаване за кулата. Теренът и без това бил зелен пояс и там не може да се строи. Това е най-евтиният вариант за връзка, а и най-бързият, твърдят от кметството. Ако докладът за това влезе до края на април в Столичния общински съвет, асансьорите могат да заработят през лятото.

Другото предложение е за изграждането на тунел, което обаче ще отнеме около 2 години. Тунел се предвижда в проекта за строителство на метро до летището, което трябва да е готово в края на 2014 г. Ако бъде приет този вариант, въпросният тунел ще бъде разделен на две нива и ще се направи вход при блокове 220 – 221 – точно между станцията на „Цариградско” и строящата се подземна спирка между Дружба 1 и 2. Така на долното ниво ще са влаковете, а над тях хората ще вървят до метростанцията при Изложбения център. Възможно ли е това, трябва да кажат от „Метрополитен” до май.

Довеждащ транспорт по нов булевард


До 2014 година трябва да е довършено и продължението на улица „Обиколна”, което да води до тунела, който предстои да се изгради. Предвижда се и бул. „Копенхаген” да стигне „Цариградско шосе” до края на тази година, а мостът над автоборсите в Горубляне да бъде ремонтиран. Отделно от двата варианта за тунел на две нива и кула с асансьори, общината обмисля и довеждащ транспорт по бул. „Копенхаген”. Той ще е с маршрут от Дружба 2 до метрото при Международния изложбен център.

reporterbg.com


Няма коментари :

Публикуване на коментар