loading...

вторник, 9 април 2013 г.

Внасят в Министерски съвет писмото до Ромпой

Писмото до председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой ще бъде внесено в Министерски съвет утре, научи сайта на Дружба 2. В него се показва грозната истина, че дружбенци нямат пешеходен достъп до метростанция, която се намира на 300 метра от квартала.
Ето и писмото:

ДО ХЕРМАН ВАН РОМПОЙ,
председател на Европейския съвет

КОПИЯ ДО
ЖОЗЕ МАНУЕЛ ДУРАО БАРОЗО,
председател на Европейската комисия

КАРСТЕН РАСМУСЕН
заместник-директор на Главна дирекция “Регионална политика”
в Европейската комисия

РЕНАЛДО МАНДМЕТС,
ръководител на отдел България в Главна дирекция „Регионална политика“

СИЙМ КАЛАС,
вицепрезидент на Европейската комисия и Комисар по транспорта

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА,
кмет на Столичната община

МАРИН РАЙКОВ,
министър-председател на Република България

София, 9 април 2013 г.
УВАЖАЕМИ Г-Н РОМПЬОЙ,

На 25 април 2012 г. в София вие открихте метростанция 19 „Интерекспо център – Цариградско шосе”. Тогава казахте пред медиите: „Радвам се, че ЕС помогна финансово за този проект. 60 млн. евро от кохезионния фонд бяха използвани по мъдър и разумен начин. Метрото ще даде възможност на 32 000 души да стигат по-бързо до града и ще допринесе за по-чиста околна среда. Този проект ще направи жителите на тази чудесна столица още по-привързани към нея. Точно това трябва да е Европа на солидарността.”

Точно една година след вашето посещение и пускането на метростанцията, тези 32 000 жители на София, жителите на жк „Дружба”, все още нямат цивилизован достъп до метрото. За да стигнат до метростанцията, финансирана с европейски пари, те построиха със собствени средства дървена пътека през зелен стръмен хълм. Когато време е лошо обаче пътеката е кална, а през зимата е заледена. Налице са първите инциденти. Изпращаме ви и снимки от подходите към метрото.

Вече близо година граждани на "Дружба" поставят пред ръководството на Столичната община въпроса за достъпа до метрото. А от два месеца граждани на квартала създадоха група „Метро и за "Дружба 2" (http://www.facebook.com/groups/446750818730967/), в която вече има повече от 1700 членове. Проведохме десетки срещи с представители на Столичната община, но до момента няма никакъв резултат.

Г-Н РОМПЬОЙ,

Ние, гражданите на "Дружба 2", смятаме, че Европейският съвет и Европейската комисия са подведени за ефективността на проекта и на метростанция 19.
Помогнете ни. Попитайте българските власти как ще гарантират на жителите на „Дружба 2” достъп до метрото.




Няма коментари :

Публикуване на коментар