loading...

сряда, 6 април 2022 г.

Топ 3 на безумните строежи в "Дружба 2"

Небивал инвеститорски интерес за строеж на жилищни сгради в столичния квартал "Дружба" 2 отчитат жителите му. Доскоро предприемачите се задоволяваха да строят основно отделни сгради между старите блокове. След настъпването на "Цариградски комплекс" строителната зона около него се разширява неудържимо с нови и нови сгради, предимно разностилови, които настъпват в посока на "Горубляне".  
 
В близко време се планира да се появят още нови жилищни сгради с безумна локация, на изненадващи места, за които местните жители не са и подозирали, че могат да предизвикат инвеститорски интерес. ДУМА ги обедини в класацията Топ 3 на най-нелепите и необмислени местоположения, избрани да станат бъдещ дом на хиляди столичани.

Номер 1

Под гръмкото име "Смарт сити комплекс" в процес на издигане е блок по ул. "Обиколна", който е рекламиран от инвеститора като намиращ се между две спирки на метрото. Наличието на метро в случая е ключово. Защото жилищната сграда буквално е долепена до тунела, по който се движат влакчетата. При изкопните работи стана ясно, че не повече от метър ще дели сградата от стената, която я разделя от тунела. Повечето хора от района се шегуват, че бъдещите новодомци ще знаят отлично разписанието на метрото по вибрациите и шума. Според други те ще имат директен достъп до линията някъде през мазетата.

На останалите обаче изобщо не им е смешно и се чудят безопасен ли е изобщо строежът, кой е дал разрешение за строителство и кой изобщо ще си купи имот в него. Източната страна на блока гледа към новата ул. "Обиколна" и отстоянието от нея е само един тротоар. От запад гледката не е много по-приятна - освен към метротунела, жителите на блока ще гледат право към баир.

Номер 2

В непосредствено съседство на абсурдния блок се планира не една нова жилищна сграда, а цели 12! От няколко дни в обрасъл участък между "Цариградски комплекс", изхода от тунела, който свързва квартала с метростанция "Интер Експо Център" и т.нар. кучешка поляна, кипи оживена дейност. Багери и друга техника копаят, дълбаят, изравняват, режат и очевидно се готвят за строеж. Мястото е известно като бившата база на "Петрол" и от години стои запуснато и обраснало в храсти и дървета. Теренът е от около 70 000 кв. метра, в него има ниски необитаеми сгради, а под тях - цистерни от бившата дейност на "Петрол". Преди три години бе направен опит имотът да бъде продаден на търг от частен съдия изпълнител. Оттогава няма никакви новини около него.

Той граничи отново с ул. "Обиколна" и с .... онзи същия баир. Това обаче не пречи на инвеститорите да го нарекат претенциозно "Сити хоум експо" и да предвидят в него комплекс от 12 жилищни сгради от затворен тип. Според проекта те ще са на 10 и 17 етажа! Обемно-устройственото проучване на терена, направено от архитектурно бюро, показва още, че ще има и подземни, надземни, открити и закрити паркоместа и гаражи, магазини, зони за отдих и рекреация, детски кътове и "много зеленина", разбира се. Пространството между отделните сгради се предвижда да е с частен достъп. Според Подробния устройствен план на района засега има разрешение за изпълнение само на първия етап на проекта, който включва един блок. Мераците обаче явно са по-грандомански и тепърва ще бъдат осъществявани.

Номер 3

Третото място в класацията си делят два различни обекта, обединени от местоположението си. Единият строеж върви към завършване, другият все още е на етап рекламен билборд. И двата се намират между жк "Дружба" 1 и "Дружба" 2. Досега в това зелено пространство между бул. "Цветан Лазаров" и "Кап. Димитър Списаревски" се разрешаваха само ниски сгради, халета и магазини. По протежението на този зелен клин между двата квартала вървят надземно тръбите на топлофикация и високи електропроводи. Точно зад хипермаркет "Кауфланд" вече върви строеж на многофункционална сграда, в която ще има и доста голяма жилищна част.

Зад нея обаче е предвиден още един грандомански комплекс, който се рекламира от небезизвестния инвеститор "Артекс". "Комплекс "Авигея" ще е голяма сграда с две секции на цели 17 етажа. Според проекта сутеренно ниво и подземна улица ще решат проблемите с паркирането.

"Дружба" 2 е известен и като квартал, който няма парк. Но затова пък има известен брой неподдържани, запуснати празни пространства, които биха могли да се превърнат поне в по-голяма квартална градина.

1 коментар :