loading...

петък, 1 януари 2021 г.

Бизнескръгове, свързани с ДПС и "Сараи" с подкрепата на скандалния кмет на район "Искър" посягат и към гражданския сектор

Скандалният кмет Ивайло Цеков
Набързо сформирано неправителствено сдружение - "Сдружение за Искър", стои зад скандалния кмет на района - Ивайло Цеков. Без много гласност на 4-ти ноември 2020г. се провежда учредителното събрание на НПО "Сдружение за Искър".

Нещата са направени доста набързо и за целта се ползват типови шаблони за формалната регистрация на сдружението. Това става ясно от протокола на учредителното събрание, където вместо район "Искър" на цели 17 места е споменат "Нови Искър", а на едно дори и район "Сердика". 
Друга интересна подробност е, че Димитър Бонев, който е зам.-председател на управителния съвет е с постоянна адресна регистрация в жк. "Люлин". Освен това Димитър Николаев Бонев има регистрирана фирма за заведения в район "Сердика". Тоест плаща данъци в район "Сердика", а се е насочил да развива неправителствения сектор и район "Искър".

Сдружението е от минималните 7 члена, повечето от които свързани и живеещи на едни и същи адреси. Доста интересен е факта, че на адрес бл. №13, вх. А, ет. 7 в "Дружба" 1 освен провеждането на учредителното събрание на сдружението са регистрирани и цели 58 фирми. Сред свързаните с тези фирми са и турски граждани, като освен с търговия доста и от компаниите се занимават и с горива.

Управлението на сдружение се състои от още двама души - Ива Божидарова Саукова, председател  и Лили Миткова Миткова, секретар. Въпросната Ива Саукова е била участник в секционна избирателна комисия. Била е предложена от ДПС "Искър" (с нейно съгласие) на последните местни избори, а после е била заменена. И според резултатите в ромските и в смесените секции и по неофициална информация ДПС вероятно са попълвали СИК с гербери от по-задните позиции на партията. Братът на Ива Сауколова - Красимир Божидаров Добрев също е бил застъпник от квотата на ДПС.

Дали сдружението е местна разсейка на ДПС или е явно свързано с ГЕРБ е въпрос на време да разберем, но е показателен факта, че при първото си публично появяване от "Сдружение за Искър" афишираха подкрепа от скандалния кмет Ивайло Цеков. Той беше обявен за победител въпреки сериозните нарушения, масиран ромски вот за ГЕРБ, административен и корпоративен натиск, и видеокадри на взаимодействие на Цеков с криминално проявени и издирвани лица в изборния ден на балотажа. ДПС и ГЕРБ бяха заедно и на втория тур на местните избори в район "Искър" при избирането на скандалния кмет - Ивайло Цеков.

От Обществения съвет на "Дружба" 2 ще продължим да следим темата.

Няма коментари :

Публикуване на коментар