loading...

понеделник, 24 февруари 2020 г.

Борис Цветков: След изборите проблемите в район "Искър" си седят - „победителите“ изчезнаха, цялата районна администрация изпадна в дълбок сън

След изборите проблемите в столичния район Искър си седят, „победителите“ изчезнаха и няма диалог с гражданите. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Борис Цветков, председател на организацията на БСП в район Искър и на столичната организация на Българския антифашистки съюз.

„Благодаря на другарите си социалисти от район Искър, които ме избраха за още един мандат начело на районната организация в Искър и на всички близо 10 хиляди граждани, които само няколко месеца по-рано гласуваха за мен за кмет на район Искър. За съжаление всички, поставени от хората проблеми по време на кампанията, за тези няколко месеца не получиха своето решение. 
Цялата районна администрация изпадна в дълбок сън и летаргия. Например, започналият преди изборите ремонт на „Искърско шосе“ остана абсолютно изоставен и с дупки, бул. „Димитър Пешев“ е със страшни дупки, нищо не се прави. Има недостиг на места в детски заведения, но трите планирани градини в „Дружба“ няма да се случат. Организацията на БСП в район Искър има много работа, искаме да сме силна организация и да привлечем още млади хора“, обясни той.
Той коментира и темата за забраненото шествие Луковмарш на 22 февруари. По думите му у нас капитализмът е дивашки и затова и днес, 75 години след Втората световна война, темата за фашизма и антифашизма все още е силно актуална. „Ние заклеймихме с декларация шествието Луковмарш, което се случваше 13 поредни години, противопоставяхме се няколко години подред, но искам да припомня, че в началото Столична община го разрешаваше, МВР го охранваше, в Столичния общински съвет и в институциите пропагандираха целите на шествието, като защитаваха Луков като му приписваха, че едва ли не е свръхнационален герой и трябва да е един от най-уважаваните генерали. 

В същото време, обаче, пропуснаха или подмениха историческата истина. Благодарение на реакцията на медии, млади и стари хора, неправителствени организации и интелектуалци, от 2-3 години принудихме Общината да не го разрешава в частта му шествие. Тази година за пръв път и МВР проведе предварителна среща с организаторите и този общ натиск ги отказа от провеждането на Луковмарш. Вече 3-4 години правим другото шествие „Без нацисти по улиците“. То събира хора с различни политически и неполитически възгледи, но заедно отстояхме и постигнахме първа важна победа, която е по-важна от всичките ни различия. Показахме, че сътрудничеството, развитието, подкрепата, солидарността и любовта са по-силни, отколкото нетолерантността, ксенофобията и антисемитизма“, обясни Цветков.

По повод предложението на Общинските съветници от СДС за премахването на Паметника на Съветската армия той заяви, че от БСП няма да допуснат това да се случи. „Няма да допуснем, аз, всичките ми съмишленици и българския народ, някой да се упражнява точно на Съветската армия. Защо във Виена, в Берлин има Паметник на Съветската армия и всички го уважават? 

Искането у нас отправят хора, които не искат да решат актуалните проблеми на столичани. Ако някой е искал да се доказва колко голям антикомунист е, нека да си свери часовника с европейските общества. Не прави чест на хора, които не знаят какво е война, вместо да уважават подвига на тези хора, които ни осигуриха над 70 години мир благодарение на победата над беззаконията и зверствата. Паметникът на Съветската армия е публична държавна собственост, има резолюция на ЕП, която е против премахването на паметници, свързани с победата над фашизма. Така че той няма как да бъде махнат, а само временно ще получат псевдополитически дивиденти какви борци срещу лошите руснаци и комунисти са, след това ще катастрофират, защото след 2 месеца ще се окаже, че целта им е непостижима“, отбеляза Борис Цветков.

Веселка ИВАНОВА

Няма коментари :

Публикуване на коментар