loading...

неделя, 9 юни 2019 г.

"Дружба" на бунт срещу ЧЕЗ

Трафопостове са аварирали поради претоварване и поради тази причина са зачестили и са се удължили периодите на липса на ток в квартал "Дружба 2". Това съобщиха на запитване на "Дневник" от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.


Жители на квартала се оплакаха, че снощи ток не е имало 4 часа - от около 18 до около 22 часа. Предишната вечер - на 6 юни, токът също е спирал за близо три часа във време, в което хората са се прибрали вкъщи.

"Проблемът датира от 5 месеца, когато почти всеки ден и нощ токът спира, но във време, в което не затрунява живота на живучище - денем от 10 до 11 и нощем межди 3 и 4 часа", каза пред "Дневник" Станил Йотов, който живее в "Дружба 2". Първото по-сериозо спиране на тока било на 22 март вечерта, когато се играл футболният мач между България и Черна гора, спомня си Йотов, когато в квартала хората на могли да гледат мача по телевизията.

ВЕЧЕ Е ОРГАНИЗИРАН ПРОТЕСТ

По думите на Йотов най-лошото е, че на всеки около двайсетина минути токът идвал за около 3 секунди и после пак изключвал, което довежда по повреди на електроуреди. Стационарен компютър на негов съсед изгорял, а на стара жена от неговия блок се наложило два часа и половина да чака на входа, докато дойде токът, за да може да се качи с асансьора до жилището си.

ФЕЙСБУК СЪБИТИЕ ЗА ПРОТЕСТА

"Заради мащабна реконструкция на подстанция "Фестивална", която продължава вече година, са прехвърлени трафопостове на алтернативно захранване по други линии и съответно от претоварване са аварирали", съобщиха пред "Дневник" от пресцентъра на ЧЕЗ. От там уточниха, че засегнати са само няколко блока на "Дружба 2".

На въпросите кога са започнали прекъсванията, на какви интервали са те, колко блока в квартала са засегнати, как са предупредени живущите в тях, дали ще бъдат компенсирани и как - от ЧЕЗ обещаха да отговорят в понеделник, защото в монента работещите били в намален състав, а трябвало да се направи дейлна справка и с други отдели.

От дружеството препратиха свое прессъобщение, изпратено преди година, когато е започнал проектът на стойност 4.5 млн. лв., който се очаква да приключи през 2019 г.

"Проектът е един от най-сложните за реализация сред изпълняваните от дружеството, но компанията е предприела всички възможни мерки за гарантиране на сигурността на електрозахранването на потребителите по време на ремонта и недопускане на смущения в електрозахранването. С цел минимизиране на риска от създаване на неудобства за клиентите, компанията е предвидила временна възлова станция, която ще изпълнява функциите на подстанцията, докато трае нейната реконструкция", се казва в текста.

Дневник, Витка Атанасова

*Заглавието е на редакцията

Няма коментари :

Публикуване на коментар