loading...

петък, 10 февруари 2017 г.

Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март


Омбудсманът Мая Манолова призова гражданите, останали без парно, да пускат жалби до "Топлофикация" преди 1 март.


В писмо до енергийния министър омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за "топло" да отговарят на реално ползваната услуга. Общественият защитник изпрати 12 точки до министъра на енергетиката. Тя иска промяна в отчитането и фактурирането на сметките за парно.

Омбудсманът Мая Манолова съветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на "Топлофикация София" от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от "Топлофикация" са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.

Омбудсманът Мая Манолова се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка относно аварията на "Топлофикация", оставила хиляди столичани на студено и без топла вода.

Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството. С темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км от общо 1000 км тръбопроводи.

Авариите по топлопреносната мрежа, започнали от 5 февруари изискват спешни и адекватни действия от страна на Министерството на енергетиката (МЕ) и регулаторния орган КЕВР. Инцидентът остави хиляди столичани без парно и топла вода в студените зимни условия, алармира общественият защитник.

Няма коментари :

Публикуване на коментар