loading...

петък, 12 декември 2014 г.

"Вълшебна" боя пази спирките в София

С "вълшебна" боя ще бъдат боядисани старите и ръждясали елтабла по спирките в столицата. Освен естетичен вид, специалното багрило не позволява върху тях да се залепят плакати и обяви, обясниха от Центъра за градска мобилност.

При всеки опит да се залепи афиш, той пада. Преди да се сложи вълшебното мазило, стълбът се почиства, шлайфа, грундира и се нанася хидроизолационен слой боя, която не позволява да има процес на корозия.

Първите 108 табла са в окаяно състояние не само заради климатичните условия, но заради градски художници. По тях има залепени и различни рекламни материали на зидари и коминочистачи.

Освен промяната за старите от Столична община обявиха и поръчка за още 420 говорещи спирки на градския транспорт. Прогнозната стойност на поръчката е 1 978 200 лв. или по около 4700 лв. на стълбче. Средствата са от спестявания от проекта за интегриран градски транспорт, който се финансира от оперативна програма “Регионално развитие”. Новите табла трябва да бъдат доставени и монтирани до 30 август 2015 г. С тях почти половината от общо 2520 градски гари ще са оборудвани с говорещи стълбове.

През тази година общината постави 600 броя табла, но столичани масово се оплакват от тях. Проблемът е, че на цифровите табла се подава аналогов сигнал и това пречи на синхронизирането на софтуера на системата, поясниха от Столичната община.

Няма коментари :

Публикуване на коментар