loading...

петък, 11 октомври 2013 г.

Дружбенци се радват на метрото през април 2015

Жителите на „Дружба“ ще могат да се възползват от удобството на метрото през април 2015 г. Трасето на метроотсечката обаче минава в непосредствена близост до жилищните сгради и шума пречи изключително много на живеещите в съседство жители на квартала. Жалбите до районната администрация вече са десетки, съобщи radiosofia.bnr.

Както Livenews вече писа жителите на столичния квартал "Дружба" 2 си останаха без нормален достъп до Метростанция 19. Дружбенци минават по кална пътечка, до която стигат до саморъчно направени дървени стъпала засипани с чакъл. Въпреки обещанията на Столична община, че проблема ще бъде решен, то няма никаква промяна на ситуацията вече повече от година.

Вече стана ясно, че повече от 300 милиона евро са осигурени за построяването на втората линия на метрото в София и продължението на първите. Европейската инвестиционна банка е отпуснала 105 млн. евро, а повече от 200 милиона евро са безвъзмездни средства от Европейския съюз, осигурени от Столичната община.

Разширението на столичното метро предвижда лот 1 да достигне до ж.к. "Дружба” и Летище София и лот 2 – до Бизнеспарка в квартал "Младост”. Към момента строителните дейности вървят по план и всичко трябва да е готово до средата на 2015 година.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че очаква до края на тази година да започне строителството на продължението на линията по булевард "Черни връх" до улица "Сребърна". Процедурата за това е приключила и трябва да се сключи договора, за да може да стартира работата.

Този участък трябва да бъде пуснат след средата на 2015 година. Така до края на 2015-а в София трябва да има още над 8 километра ново трасе за метрото.

LIVENEWS.BG/Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар