loading...

петък, 15 март 2013 г.

Кула с асансьори ще свързва дружбенци с метрото

Кула с асансьори ще направи възможен достъпа на дружбенци до метрото. Днес главният архитект на София Петър Диков е представил проект на хора от инициативния комитет на Дружба, който би струвал на общинския бюджет 350 000– 700 000 лева.
Става дума за кула със стълби и 2 асансьора, която ще се намира на границата на комплекс „Цариградски” и панелните блокове в Дружба (виж картата) – в началото на зеления скат – на границата между имотите на ЕОН Асет Мениджмънт и „Петрол” АД.

По стълбите на кулата или с асансьора ще се преодолява височина, равна на 8-етажен блок – т. е 25 метра денивелация. Асансьорите ще са с капацитет от поне 12 души – за да влизат вътре спокойно хора с увреждания и майки с детски колички. Веднъж качили се на високото, по специално закрито мостче (пасарелка), ще се стъпи на нивото на „Цариградско шосе” – на поляната, където по алея ще се придвижваме зад хотел „Експо” и ще се излиза на самия булевард в началото на Интер Експо център.

Самата алея ще е широка 3 метра, асфалтирана с осветление. Пешеходната дължина на алеята след асансьора и пасарелката ще е около 250-260 метра. Това е най-краткият път и няма да има изкачвания освен за тези, котио ще пожелаят за здраве да се качват по кулата по стъпалата, а не с асансьорите.

Малина Едрева, която е председател на групата на ГЕРБ в Столичната община е пола ангажимент да внесе доклад до Столичния общински съвет за отпускането на парите. Това ще стане в най-кратки срокове, може още следващия месец, ако получим съгласие от ЕОН. Строителството ще може да започне до 2 месеца и ще продължи още месец и половина, заяви арх. Диков.


Няма коментари :

Публикуване на коментар