Кметът Терзиев провери изграждането на детска градина, паркинг и линеен парк в район "Искър"

“Сред най-важните инвестиции, които правим в районите, са тези в образованието и развитието на децата. На децата трябва да даваме най-доброто. За това обновяването на средата чрез създаване на нова инфраструктура, условия за образование и спорт, е ключово.”
 
Това каза кметът Васил Терзиев по време на проверка на няколко строителни обекти в район „Дружба“. На проверката присъства и районният кмет Ясен Русев.
Кметът на София провери изграждането на новата сграда към 108 детска градина, паркинг, тротоар и линеен парк.

“Разкриването на нови места в детските градини е важно. Строителството на детската градина се изпълнява в срок и се очаква в края на годината тя да бъде готова”, заяви районният кмет Русев.
Новата сграда е за 6 групи, от които две яслени. Ще разполага с физкултурен салон и площадки за игра в двора. Изпълнена е и топла връзка към съществуващата детска градина. Ще бъде изградена и достъпна среда.

Строителството е започнало през август 2023 г. Към момента е завършен грубият строеж. Очаква се в началото на 2025 г. детското заведение да посрещне и първите деца. Сградата е с Г-образна форма и е ситуирана успоредно на североизточната и югоизточната страна на терена. По този начин помещенията за спални и занимални ще са с изложение югоизток. Предвижда се изграждането на алейна мрежа за достъп до 8 площадки за градинските групи и две площадки за яслените групи, както и ограда.

“Нуждата от намирането на кадри и персонал за детските градини и ясли е предизвикателство. Строим нови сгради и трябва да работим за привличане на млади хора, които да работят с децата. По отношение на професиите, за които има недостиг какъвто е казусът в детските градини и ясли, е нужно да работим заедно с държавата, защото това са държавно делегирани дейности. Въпреки това, общината осигури средства за увеличение на възнагражденията на медицинските сестри с 30% от 1 април тази годин”, посочи също столичният кмет.

Инвестициите, които се реализират за обновяване на инфраструктурата на районите са изключително важни. Кметът Терзиев поиска да се запознае с плановете за развитие на района и какво предстои.

В момента се изграждат също паркинг с около 100 места, тротоар и линеен парк към ул. „Полк. Чудомир Топлодолски“. Линейният паркинг е непосредствено до дворовете на 89. ОУ „Д-р Христо Стамболски“ и 69. СУ "Димитър Маринов", което ще допринесе за облагородяване на градската среда на училищата. Очаква се до месец и половина линейният парк да бъде завършен и да посрещне децата преди началото новата учебна година.

Предстои стартиране на строежа на нова сграда към централната сграда на 108 детска градина. Тя е за 4 групи и е с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Тази година е подготвен също проект и издадено разрешение за строеж за още една нова детска градина в ж.к.“Дружба“.

В момента в София продължава строителството на 16 сгради за детски градини. Те са в районите Триадица, Нови Искър, Лозенец, Изгрев, Средец, Оборище, Витоша, Връбница.
В парка в кв.“Дружба“ 1 са поставени и нови тенис маси, както и маси за игра на  шах, което дава възможност за спорт и отдих в района.

Кметът Васил Терзиев се срещна и разговаря с екипа на кмета Русев, както и с администрацията на район „Искър“. Той посочи, че гражданите очакват от нас да бъдем активни и бързи. Работата ни да е прозрачна и да има достатъчно информация. Терзиев даде като пример направената в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община платформа за картиране на проектите, които се изпълняват. С дигитализиране на проектите се осигурява информация за това, което се планира на територията на Столична община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар