loading...

събота, 16 декември 2023 г.

Сравниха "Дружба" 1 с най-бедния квартал в Бейрут

Фейсбук страницата “Viaggi del Degrado” (Пътуване в деградацията) предложи гласуване на своите потребители, да изберат коя страна, според тях, изглежда по-западнала: България или Ливан?

Класацията “Световна изгнила купа” включва страни от целия свят, борещи се помежду си за най-западнали сгради и градска обстановка.

В конкретната публикация за България от снимките става ясно, че българският пример са блоковете – сиамски близнаци в кв. “Дружба 1”.

Двойката блокове 67 и 68 са свързани с топла връзка помежду си като буквата “Н” и са една от емблемите на квартала.

От другата снимка пък се виждат сгради от един от най-бедните квартали в Бейрут, Ливан. Построени незаконно, повечето от къщите са издигнати с временни материали. За покрив служат метални щитове или дървени листове, а подовата повърхност е покрита с пясъчен слой.

Както вътрешните, така и външните стени са в лошо състояние, като повечето от тях не са боядисани и са изградени от дърво или цимент. Външната конструкция на къщите има остра нужда от поддръжка и реновиране. Пукнатините в стените пък причиняват теч на вода по време на дъжд. В тези къщи не съществуват основни мебели или домакински уреди. Ограничен брой семейства имат основни жилищни консумативи като хладилник или фурна. Телевизорите са единственият по-често срещан домашен уред, според информация на ООН.

Кратък преглед на групата показва още, че тя част от сайта rottentrips.net и е следвана от над 150 хиляди души, които взимат участие в гласуванията или коментират различни сравнително кадри от други страни.

Все пак от посочените резултати от гласуването става ясно, че за България са гласували 464 души, а за Ливан цели 612, което прави страната ни явно не толкова западнала. В сравнение с другите страни в класацията сме с едни от най-многото гласове, като изключим Италия, която е събрала 864 гласа.

Източник: mediamall.info

Няма коментари :

Публикуване на коментар