loading...

четвъртък, 26 октомври 2023 г.

ФИНАЛНО ПРОУЧВАНЕ: Кой ще е новият кмет на район "Искър"?


С оглед на това, че предстоящите местни избори чукат на вратата и базирайки се на различни социологически проучвания от социални мрежи в район „Искър“,  се постарахме да обобщим очакванията на жителите от района. 

Кандидатите за кметове на район „Искър“ в София са 12. Това се посочва на страницата на ОИК – София. Местните избори са насрочени за 29 октомври.

Район "Искър" обхваща жилищните комплекси „Дружба” 1, „Дружба” 2, кварталите „Димитър Миленков” и „Абдовица” и село Бусманци, се посочва в сайта на администрацията.

Кандидатите за кмет на район „Искър“ са по реда на изтеглените от Централната избирателна комисия (ЦИК) номера на бюлетините за гласуване:

14. Пламен Зарков от коалиция „Граждани за Общината“

18. Георги Марков от партия „Български социалдемократи“

20. Емил Аврамов от партия „Български възход“

21. Николай Бендурски от партия „Има такъв народ“

26. Станислав Илиев от „Партия на Зелените“

42. Красимир Гълъбов от партия „Възраждане“

47. Чавдар Герасимов от партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“

73. Гергана Калпачка – независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет

76. Ивайло Цеков от местна коалиция ГЕРБ- СДС

85. Ясен Русев от местна коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“)

86. Борис Цветков от местна коалиция „БСП за България“ (коалиция „БСП за България“, КП „Левицата!“, КП „Неутрална България“, КП „Алтернативата на гражданите“, ПП „Атака“)

89. Стоян Цветанов от местна коалиция „Консервативно обединение на десницата“ - КОД ( ПП „Движение демократично действие – Д3“, ПП „Български демократически форум“ ) 

Според проучването, кандидатите с основни шансове за успех са от парламентарно представените пет от общо шест партии. ДПС традиционно нямат добра електорална подкрепа и нямат излъчен кандидат за кмет на район „Искър“.

От ПП ГЕРБ-СДС кандидат е досегашния кмет Ивайло Цеков. Традиционно от ГЕРБ-СДС разчитат на твърд електорат и тези избори няма да са по-различни. През 2019 година резултатът на Цеков е 34,49% или 7371 гласа на първи тур и 46,13% или 9368 гласа на втори тур. Проучването показва, че голяма част от жителите на района не са доволни от управлението му през последните два мандата и няма да го подкрепят. Добрата кампания и твърдият електорат поставят Цеков като фаворит, няколко дни преди деня на вота.

От коалиция ПП-ДБ-СС кандидат е Ясен Русев. Бизнесменът има трудната задача да възстанови доверието в „Продължаваме Промяната“ и „ Демократична България“ с оглед на огромното разочарование в избирателите след последните парламентарни избори. Коалицията ПП-ДБ получиха доверието на голяма част от жителите на района като възможност за алтернатива на партията на Бойко Борисов. От последвалата договорка с ГЕРБ-СДС и ДПС се наблюдава разочарование в избирателите. Плюс за Русев е, че се явява от името на коалиция „Обединени за София“, с което да се привлече част от разочарованите избиратели на „Продължаваме Промяната“.  Проучването показва, че допълнителен минус е визитката на Русев с това,  че бизнесменът е от Русе и не е местен. Въпреки добрата кампания, няколко дни преди деня на вота Русев е далеч зад кандидата на ГЕРБ-СДС.

От ПП „Възраждане“ кандидат е Красимир Гълъбов. Гълъбов е летец, борден инженер от гражданската авиация. Електоралните нагласи в район „Искър“ към ПП „Възраждане“ се подобряват след последните парламентарни избори. Кампанията на Гълъбов е слаба и това е предпоставка за по-лоши резултати на местните. По време на местните избори през 2019 година резултатът на Гълъбов е 1.45% или 309 гласа. Проучването показва, че твърдият електорат на „Възраждане“ ще подкрепи Гълъбов, но по-скоро като партиен вот.

От коалиция „БСП за България“ кандидат е Борис Цветков. Цветков се кандидатира за трети път в опит да се пребори в надпреварата за кмет на район „Искър“. През 2019 година за Цветков са гласували 27,43% или 5862 гласа на първи тур и 45,56% или 9254 гласа на втори тур. Проучването показва, че шансовете на Цветков сега са по-малки, с оглед на това, че от „БСП за България“ са с по-ниско електорално доверие в района. Забелязва се подкрепа от страна на пенсионери и жители от по-старата част на Дружба. Допълнителен плюс за Цветков са добрите електорални нагласи към кандидатът на коалицията за кмет на София. За разлика от изборите през 2019 година, кампанията на Цветков е по-слаба и силно намалява шансовете му за достигане на балотаж.

От ПП „Има Такъв Народ“ кандидат е Николай Бендурски. От ИТН за първи път ще участват в местни избори, но кандидатът им се оказва добро решение. Проучването показва, че именно той има големи шансове да изненада опонентите от по-големите партии и коалиции и да се намеси в битката за балотажа. По време на кампанията той е успял да спечели доверието на жителите от район „Искър“, най-вече с това, че е местен и познава проблемите на района. Предложенията му за решаване на проблемите и развитие на „Искър“ се приемат добре от жителите. Голяма част от традиционно не гласуващите, хората с по-висока степен на образование и голяма част от младите хора изразяват подкрепа. Предимство за Бендурски е и повишеното електорално доверие към ИТН. Въпреки слабо финансираната кампания, жителите на района са впечатлени от обективната оценка за състоянието на района и позитивните предложения за развитието му, което дава големи шансове на кандидата. 

Според проучването останалите кандидати нямат реален шанс за достигане до балотаж, защото ще разчитат предимно на вот от близък кръг хора.

Няма коментари :

Публикуване на коментар