loading...

вторник, 19 април 2022 г.

В София масово купуват тези апартаменти, ето защо

Около половината, или всяка втора сделка за жилище в София е за двустаен апартамент. Това смятат столични брокери от посредническите агенции, цитирани от „Монитор“.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест“, около 40% от сделките се падат на двустайните.

„В последно време преобладава търсенето на нови жилища. Други обаче си правят сметката, че при покупка на стар имот купуват чиста площ. При една и съща цена в единия случай жилището ще има 52 квадрата, а в другия - 65 кв. м“, припомня той.

По думите му над 80% от покупките на жилища в София се правят с ипотечен кредит. „За двустайни се тегли обикновено между 100 000 и 120 000 евро. От купувачите на този тип жилища преобладават младите на възраст от 30 до 40 години“, уточнява той.

Тихомир Цаков от „Аристо“ смята, че около 60% от сделките с жилища се падат на двустайните. „В София половината от покупко-продажбите се правят с ипотека, а в провинцията този дял е между една трета и 40 на сто“, добавя брокерът.

По думите на Полина Стойкова от Bulgarian properties всяка втора покупка на пазара се пада на двустайните, като поне половината от тях се купуват с ипотека.

Константин Пандов от ЕППИ пък е на мнение, че около 65% от сделките с жилища в София са с двустайни апартаменти. „Има много купувачи, които търсят имоти за инвестиция. Младите хора се интересуват основно от новопостроени апартаменти. Около 80% от сделките в сегмента са с ипотека, като купувачите се стремят да вземат максималната възможна сума с минимум самоучастие. Независимо какъв имот купуват, много рядко хората разполагат с половината сума необходима за покриване на цената“, смята той.

Според Младен Митов от „Явлена“ пък около 32% е делът на сделките с двустайни. „Около 60-70% от тях са за стари имоти, а останалите - за нови. За последните месеци обаче предлагането е малко“, добави той и уточни, че понятието за двустаен апартамент е много широко. „Има такива жилища от по над 100 квадрата или стандартните 50-60 кв. м. Най-големите спокойно често се преустройват и на тристайни“, добави брокерът. „В София почти всяка втора сделка се реализира с ипотечен кредит. В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст.

По-голяма част от сделките с двустайни са за лично ползване

Между една пета и една четвърт са купените жилища за за инвестиция. При втория случай има опасност от пренасищане на пазара, както се получи с апартаментите за краткосрочно даване под наем през интернет. Преди 2 години в началото на пандемията те останаха празни. Затова в момента доходността от жилища е доста ниска“, констатира Митов.

За €40 000 продават маломерни соцпанелки
Едни от най-ниските цени за продажба на двустайни жилища в София са за маломерни панелки с до 40 квадрата чиста площ. Обикновено офертите са за жк „Люлин“, където навремето са били строени такива апартаменти, състоящи се от холче с кухненски бокс и отделна спалня.

Предложенията за подобни имоти обаче се броят на пръсти. Най-ниската от тях за 19 999 евро, звучи малко несериозно за двустаен, защото площта му е само 27 квадрата. Жилището се продава чак в Ботунец, един от най-непрестижните квартали на София. Останалите оферти са основно в „Люлин-6“, сочи справка в сайта imot.bg.

За нормалните двустайни жилища с площ от 50 до 70 квадрата в столицата и цена от 50 000 до 70 000 евро офертите в момента са около 400. От 70 000 до 80 000 евро обявите са около 500. Със стотина са повече офертите от 80 000 до 90 000 евро, а към 400 са тези от 90 000 до 100 000 евро. Още толкова са предложенията за цени от 100 до 120 бона в евро, а над това ниво бройката на обявите пада до около 350.

От всички обяви за стандартни двустайни, които са над 2100, само 280 са за панелни жилища, като за една четвърт от тях собствениците им искат над 100 000 евро. Максималната цена за соцпанелка от сегмента от 162 000 евро е имот в периферния столичен квартал „Дружба-2“. Офертата е с два бона по-скъпа от най-високата в престижния софийски кв. „Иван Вазов“.

98% от ипотеките в лева

Около една трета от изтеглените ипотечни заеми през миналата година за жилища са били за двустайни, каза за „Монитор“ кредитният консултант Тихомир Тошев. Средно за имоти от сегмента българите теглят около 105 000 лв. (към 50 000 евро). 98% от тези кредити са в лева и само 2% са в евро. Във втория случай става дума за хора, работещи в западни компании и имат приходи директно в евро.

Относно профила на теглещите заем за покупка на двустаен Тошев уточни, че обикновено това са несемейни младежи или семейни без деца. Семейните с деца се насочват към тристайни или по-големи жилища. Хората не подбират кварталите в София и излезе ли имот на изгодна цена, се купува в рамките на месец.

През миналата година малко над половината от всички сделки са с ипотека. Не бива да се забравя, че при новото строителство заемът може да се одобри след акт 14 на сградата. Сега много от покупките са за апартаменти „на зелено“ и затова първоначалните плащания се осигуряват със собствени средства от купувачите.

Ипотеките за къщи са малък дял от пазара, но с всяка година се увеличават. При нас 4% от всички ипотеки са за този вид имоти. Най-често сделките са за къщи в по-високия сегмент в хубавите квартали на София и големите градове. За това и средната сума на ипотека за къщи е 150 000 евро.

Няма коментари :

Публикуване на коментар