loading...

понеделник, 31 януари 2022 г.

В София се задава се инфраструктурен колапс, падат бариерите пред застрояването на зелените площи

На 28 януари 2022 г., за Столична община изтече срокът за започване на отчуждаването на терените, предвидени за озеленяване, започнал на същата дата преди петнадесет години. От понеделник общината няма да може да отчуждава частни имоти за тази цел. Придобиването на такива имоти ще е значително по-трудно и скъпо, а в някои случаи и невъзможно.

Става дума за предвидените в плановете нови паркове, градини и междублоково озеленяване. От 28 януари 2007 г. досега Столична община не е отчуждила нито един имот за озеленяване. Управлението на ГЕРБ през всичките тези години не отдели и един лев за развитието на зелената
система. Преди няколко месеца взе решение, че през лятото на 2023 г., преди следващите местни избори, ще отвори тайнствен „пакет от мерки“ за спасяване на зелената система, т.е. ще завещае проблема на следващото управление на общината.

В приетият набързо в края на миналата година план за интегрирано развитие на общината до 2028 г. на стойност от няколко милиарда лева са предвидени нищожни средства за обезщетяване на собствениците на частни имоти в бъдещите паркове като „Източен“ и „Въртопо“, а също и в съществуващия „Южен парк“. 

Освен за терените на зелената система, от днес изтича и срокът за отчуждаване на имоти за развитието на първостепенната улична мрежа на града, което вещае инфраструктурен колапс. Проблемът многократно е посочван от нас с предложения за решения. Бездействието на управлението на ГЕРБ се дължи не на липсата на пари, а на липсата на възможност при отчуждаванията да се отклоняват средства за лични и партийни каси. 

Това, продължило 15 години бездействие ще струва скъпо и прескъпо на града ни. Лично отговорни за този управленски провал са Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Андрей Иванов, Елен Герджиков, Ирина Савина, Лорита Радева и всички останали послушковци от ГЕРБ/СДС. Нашият град в годините след възстановяването на Българската държава и дори по време на войните е намирал средства и сили да създаде една от най-богатите градски зелени системи. През последните години с усилия се опазва останалото дори и в централните Борисова и Княжеска градини.

Борис Цветков

Няма коментари :

Публикуване на коментар