loading...

четвъртък, 7 март 2019 г.

Дружба мрази София и София мрази Дружба

Омраза, плаж без вода и шкембе чорба в столичния Дубай
София не е само цветя и рози. В нея има и куп квартали, които не можем да пропуснем, защото са неизменна и не до там съвършена част от нея. Това не значи, че им липсва чар и стил, разбира се... просто не всеки може да ги усети и разбере.

В този материал ще ви запознаем с едно значително популярно квартално пространство - Дружба.

Ако случайно никога не сте го посещавали, добре е да знаете някои основни неща за него, преди да станете негов гост или (ако разполагате с такава смелост) представител.

Дружба мрази София и София мрази Дружба

Не съвсем в кръга на шегата, дългогодишните дружбенци са една доста особена общност. Те често изразяват своето неодобрение спрямо цялата останала част на София, а тя пък им отвръща със същото.

Причините все още са мистерия, и дори те не могат да обяснят изцяло това странно разделение. Отстрани човек би казал,че кварталът сякаш е един отделен малък град, който има свои правила и виждания за това как да се случват нещата.
Често може да чуете как шеговито го наричат „Дружбай“

Със сигурност поне един човек, който знае за съществуването на квартала, в даден момент го е назовавал по този начин. И това разбира се, съвсем не е случайно.
Дружбенци изключително много се гордеят с езерото намиращо се в първата част на квартала и редовно му правят красиви нощни снимки, на които ясно се вижда симпатичното отражение на светлините от блоковете във водата. А откакто сложиха и светещ фонтан, идилията е пълна. Как да не си представиш за секунда, че се намираш на екзотична почивка в Дубай, която обаче в случая ти излиза безплатно?

Понятието арт е нещо като тема табу
В Дружба рядко можеш да попаднеш на хора, които ще отидат на чайна, за да си бъбрят, докато похапват домашни ореховки или ще се събират всеки петък в литературния клуб, за да четат съвременна проза или класически произведениядокато и пият домашна лимонада. Културните и артистични мероприятия са сведени до минимум, просто защото няма интерес към тях и битовизмът е на първо място.


Там понятието арт е повод за ироничен смях и когато си новодошъл и случайно попиташ за кафе-книжарница или експериментален театър, бързо те пращат да хапнеш шкембе чорба с няколко кебапчета. Съвсем добронамерено, разбира се.


Зелените площи
Дружба се слави като един от най-зелените квартали и е любимо място за разходки и снимки на доста софиянци.

Лятото и пролетта са чудесен избор за едно алтернативно плажуване без къпане, стига да не се притесняваш да лежиш по бански, докато покрай теб минават хиляди квартални бабки, лелки и майки с деца, цъкащи възмутено.

Нощем, често можеш да се насладиш на рояците комари идващи от езерото и жабешкия хор, чиято „мелодия“ стига чак до терасата на блока ти.

А понякога, заради редица аварии причиняващи спирането на тока в цели сгради, прекарваш по няколко часа на свещи. Не ти остава друго освен да се вдъхновиш и да започнеш да пишеш на хвърчащи листчета.


И ако това не е средновековна романтика в градска среда, здраве му кажи...


Автор: Линда Николова, sofialive.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар