loading...

четвъртък, 25 януари 2018 г.

Ще има ли нов парк „Изток” – район „Младост”?

Десислава Иванчева
Чрез г-жа Десислава Иванчева
Кмет на р-н Младост

До арх. Здравко Здравков
главен архитект на Столична община

Становище


Относно Обществено обсъждане на: Задание за проектиране на ПУП на територията на нов парк „Изток” – район „Младост” в границите на зоната за градски паркове и градини, определена с ОУП на СО приет с Решение № 960/2009г. на МС, съгласно заповед № РМЛ17-РД09-291/23.11.2017г. на кмета на район Младост


Уважаеми г-н Здравков,

На 11.01.2018г. се проведе представяне на проекта на задание за проектиране на ПУП на територията на нов парк „Изток” – район „Младост”. Изразявам положителното си становище за започването на процедурата по изработването на терените на Източен парк като първа стъпка към реализирането на обширен парк на територията на район Младост, който би се използвал активно от жителите не само на този район, но и от десетки хиляди граждани, живеещи и работещи в югоизточната част на града. Реализирането на парка като такъв би гарантирало запазването на един от "зелените клинове" към столицата, което е ключово при борбата срещу замърсеността на въздуха на София.
Именно поради тази причина считам, че трябва да се положат допълнителни усилия, за да се съхрани този зелен клин в неговата цялост, а не той да бъде компрометиран чрез отнемане на терени от него и изграждането на много високи сгради в неговия северен край.
Конкретно към заданието за проекта изразявам следните забележки:
На първо място обхватът на заданието изключва редица терени, които съгласно Общия устройствен план попадат в парковата зона Зп без каквато и да е логична обосновка за това изключване. В това число попада значителна част от УПИ V кв. 3в в северната част на парка, терени от кв. 8 в северната част на парка, УПИ II и част от УПИ I кв. 21д в централната част на парка, голяма част от УПИ I, кв.7 в централната част на парка, част от територията на УПИ I кв. 19в в южната част на парка, което компрометира един от планираните подходи към парка, част от УПИ I кв. 19б, както и южно от него УПИ I-3880, УПИ IV кв. 11. Моля тези терени да бъдат също включени в обхвата на заданието за проектиране на парк Изток.
 В допълнение ж.к. Младост 1А е напълно лишен от пряк достъп до парка под каквато и да е форма. Считам, че следва да се потърси начин терени северно от планираното продължение на бул. Копенхаген да бъдат заделени като част от зелената система на града и паркът да достига непосредствено ж.к. Младост 1А, като така не се прекъсва зеленият клин, който осигурява безпрепятствен достъп на въздушните потоци и до район Искър, северно от Цариградско шосе.
Недоумение буди, че предложеното задание изключва от обхвата си терени в северозападната част на парка, като така не се предвижда подход откъм метростанция Младост 3, откъдето считам за крайно
необходимо да бъде осигурен достъп до парка, като основна комуникационна връзка с по-отдалечените части на града,
На следващо място следва да отбележим, че част от предвидените в заданието паркинги са разположени на места, където има риск да обслужват не посетителите на парка, а основно предложените за зона за небостъргачи в съседство или друго предвидено застрояване. Такива са локациите и на двата предвидени паркинга в северната част, а предвиденият паркинг в югозападната част значително стеснява един от подходите към парка и следва да се обмисли изместването му източно от кв. 11.
Огромна част от предвидения проект всъщност не е за зелена площ, а се предвиждат различни видове атракциони, въпреки че ОУП ясно диверсифицира зоните за паркове и специализираните зони за "атракции". В момента се предвижда в южната част да има голяма зона за атракции, в северната - детски атракцион, а в централната - фестивали и базари. В резултат "Източен парк" ще заприлича по-скоро на "Луна парк". Предлагам тези зони да бъдат заменени с по-характерни за паркове зони като се акцентира повече върху интензивното залесяване на парка.
В допълнение към това проектът не е съобразен със съществуващата растителност и на нейно място са заложени зони, които предполагат много по-малко дървета. Така вместо да ги запазим в максимална степен, се залага бъдещото премахване на много от тях.
Моля тези бележки да бъдат взети предвид и съобразно тях да бъде коригирано заданието за проектиране на Източен парк.



С уважение,


Няма коментари :

Публикуване на коментар