loading...

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

СКАНДАЛНО: Столична община отказва да предостави данни за въздуха

Столична община (СО) и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) крият информация за състоянието на въздуха в София. Това се случва на фона на силно обществено недоволство от липсата на адекватна информация и мерки срещу замърсения и в момента въздух, заявяват от сдружение "За Земята".


Причината за изявлението е официално искане към Изпълнителната агенция по околна среда и води от няколко неправителствени организации, сред които "За Земята" и "Грийнпийс"-България, да предостави почасовите данни от автоматичните измервателни станции (АИС) в София за последните четири години. Агенцията предпочете да не отговори (на 26 януари 2017 г. изтече законовият срок, в който ИАОС трябва да отговори). Така тя де факто отказа достъп до данните и директно наруши няколко закона и Конвенцията от Орхус," посочват природозащитниците.

На подобно искане, отправено към Столична община, оттам също са отказали информацията, като формално са препратили питането към изпълнителната агенция.

Мотивът за препращането на заявлението за достъп до информация към агенцията е, че Софийска община не разполага с исканата информация. "Това е явно невярно, защото общината поддържа интернет страница, която показва исканите от нас данни за въздуха в реално време," изтъкват от сдруженията.

Достъпът до навременна и адекватна информация за състоянието на въздуха е изключително важен, за да планираме доколкото можем собствените си дейности през деня. Архивните данни пък от своя страна могат да послужат на организации, изследователи, здравни експерти за различни изследвания и изготвяне на препоръки за подобряване на въздуха и опазване здравето на хората.

Според тях препращането на заявлението е измиване на ръцете и прехвърляне на топката. "Общината е изцяло в състояние да отвори достъпа до данните за качеството на въздуха в и около София за своите граждани", коментира Стефан Ангелов от Програма достъп до информация.

Столична община публикува предварителни данни в реално време на страницата си, макар и не по много удобен и полезен начин. Затова от екологичните организации са изпратили уточняващо запитване. "Попитахме общината дали получава данни за въздуха и дали ги съхранява. От писмото на новия заместник-кмет с ресор екология Йоана Христова става ясно, че общината получава предварителните данни в реално време от Изпълнителната агенция по околна среда, като ги показва както на табла в София, така и на страницата си в интернет. "Г-жа Христова обаче не отговори на основния въпрос – дали общината съхранява някакви данни и прехвърли отговорността към агенцията (ИАОС), както и към външния изпълнител, който поддържа автоматичната информационна система на общината.

"За разлика от Столична община външният изпълнител няма задължение и отговорност да отговори на нито един от поставените от нас въпроси. Прехвърлянето на топката между институциите, криенето на информация и замитането на проблемите от страна на екипа на г-жа Фандъкова, явно ще продължи и занапред," коментира Ивайло Хлебаров, съветник по екологични политики към "За Земята".

"Обявените от г-жа Фандъкова планове и мерки за напролет, освен закъснели са и по-скоро още прах в очите и дробовете ни. Отново ще се пише поредната поръчкова стратегия при това с цели 5 години закъснение след като предишната бе със срок до 2014 г. Видно е по въздуха, който дишаме в момента, какво изпълни СО по предишните 2 стратегии и къде проспа последните 5 години. Институциите ни продължават да (из)дишат.", коментира Теодора Стоянова от "Грийнпийс"-България.

Екологичните организации ще продължат да търсят достъп до поисканата информация, включително и по съдебен път, като се надяват институциите по-скоро да поемат отговорност и да предоставят отворен достъп до надеждна и навременна информация за качеството на въздуха, който дишаме.

dnevnik.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар