loading...

вторник, 9 декември 2014 г.

Сборният пункт на крадци на бижута е бил в кв. “Дружба”

За едно десетилетие оперативният работник от столичното 9-о районно управление Христо Георгиев се превръща от полицай, който разкрива кражбите в кв. “Люлин”, в мозъка на банда, извършила най-големите грабежи у нас през последните пет години.


42-годишният възпитаник на Висшето военно училище в Шумен със специалност “Изчислителна техника” е разследван за поне 5 нападения - четири на златарски магазини в София и едно на банков клон във Враца, при които изчезват бижута за над 700 000 лв. През последните години животът му заприличва на сюжет от криминален филм - ограбва бижутерийни магазини и банка, преследван е от полицията, крие се два месеца в къща в село край София.

От 2004 до 2010 г. Георгиев е полицай в 9-о районно. Уволнен е с колегата си Тодор Янев, след като ги надушват, че вместо да разкриват бандитите, се сближават с тях. Докато работи в полицията, Георгиев се сприятелява с Росен Рангелов-Човката, люлински автокрадец и апаш, съден за много престъпления. Отношенията между двамата съвсем не са като на полицай и бандит. В хода на разследването се оказва, че Човката е подпомагал с пари униформения, който уж е трябвало да го разследва


Златарският магазин в РУМ в жк “Младост”
Така в края на 2010 г. задълженията на ченгето към бандита надхвърлят 7000 - 8000 лв. В един момент обаче Човката почва да притиска вече бившия полицай да му върне парите. Според него само за няколко месеца сумата набъбнала до 20 000 лв.

“Ако не ми я върнеш, ще те дам на хора, които ще ти стъжнят живота”, не спира да се заканва Росен Човката. Георгиев също не отстъпва. Отсича, че няма да върне парите.
През един октомврийски ден пред дома на полицая цъфват Човката и приятелят му Върбан Борисов-Боксьора (кой е той - виж карето на 15-а стр.). Благосклонно му обясняват, че са склонни да му опростят дълга, но в замяна бившето ченге трябва да им помогне да свършат една работа.

Тримата потеглят към кв. “Дружба”, където живее Боксьора. Пътьом Човката, който основно се препитава от автокражби, съобщава на Георгиев, че сега ще задигнат една кола, която
им трябва за “работата”.
 
За изпечения крадец не е проблем да отвори и подкара “Фолксваген Пасат”, паркиран пред блок в квартала. Колата е скрита в гараж.


Дознател прави оглед на обрания бижутериен магазин.
Полицаят се прибира до дома си с такси и зачаква да бъде потърсен. Върбан пък се отбива до приятелката си Ива Лазарова. По-късно младата жена, която се ползва с доверието на Боксьора, се превръща в ключов свидетел за всичките му грабежи.

Той ѝ признава, че обмислят да нападнат бижутерийния магазин в РУМ в кв. “Младост”. Ива обаче е натоварена със специална мисия. Тя трябва да огледа магазина за охрана и камери, да изучи аварийните изходи.

Два дни по-късно, на 24 октомври 2010 г., Върбан и Човката отиват в дома на Георгиев, където заварват бившия му колега Тодор Янев.
Георгиев настоява и той също да участва, защото му е много близък и има нужда от доверен човек.

Четиримата се запътват към мястото, където са скрили колата. Пред входа на рума ги чака Ива Лазарова и Човката прави разстановка.
Съобщава им, че има заден вход, през който ще се изтеглят, след като атакуват бижутерийния магазин. Върбан вади от торба черни суитшърти и маски с процеп за очите и устата. Раздава им и оръжие, като за себе си запазва пистолет “Макаров”.


Мобилни телефони, ланец и радиостанции бяха открити при акция “Златарите”.
Приятелката му Ива е отцепка, снабдена с радиостанция. Тя трябва да съобщава за всичко съмнително, което забележи. 

Около 11,30 ч четиримата маскирани и въоръжени мъже нахлуват в рума пред очите на поне 20 продавачи и клиенти на съседните магазини и близкия фризьорски салон. Чистачка в рума даже запомня номера на колата, от която слизат бандитите.

“Не мърдай. Лягай на земята”, крещи Върбан Боксьора и насочва пистолет “Макаров” към продавачката в бижутерията. През това време другите трима пъхат накитите в торби.
След минути бандитите изчезват. Зарязват колата пред гараж в “Младост 2”, но върху волана остават следи от Човката, който е шофирал. Сборният пункт е апартаментът на Върбан Боксьора в кв. “Дружба”. Дотам Ива и Христо стигат с такси.
Бандата обаче се скарва, когато трябва да раздели плячката - бижута за 360 000 лв.
“Не сме канили Янев да участва, затова няма да му платим”, казва Боксьора.
Христо Георгиев отказва да вземе своя пай, но се съгласява да съхранява оръжията и дрехите, които след няколко дни изхвърля.
В началото на 2011 г. Росен Човката отново търси бившия полицай. Оказва се, че лесно спечелените пари бързо са похарчени. Автокрадецът се хвали, че са ги профукали по дискотеки, за коли и момичета.

Мобилни телефони, ланец и радиостанции бяха открити при акция “Златарите”.
Човката уговаря Георгиев да нападнат друг златарски магазин, този път на пазара в жк “Борово”. За да го склони, му казва, че Боксьора няма да участва. В групата ще бъдат само трима - Човката, Георгиев и Иван Бегов-Селския.

Георгиев се опитва да го разубеди с аргумента, че ще е по- трудно, защото на пазара има много камери, стабилна охрана. Схемата на грабежа е същата като и предишния път. Човката и Селския задигат опел от кв. “Надежда” и на 8 февруари тримата атакуват златарския магазин. Около обед нахлуват в помещението.

Тримата прикриват лицата си с шалове, като Човката насочва пистолет към продавачката и клиентката, която е в магазина, докато Георгиев и Селския пъхат бижутата в торби. Отмъкнатите накити са за 231 хил. лв.
След грабежа опелът е изоставен между блоковете в кв. “Борово”.

Третото нападение на бандата над поредния бижутериен магазин е на 30 март 2011 г. Този път обектът се намира на бул. “Мария Луиза”, на метри то 2-о районно управление. Селския и Човката задигат от кв. “Света Троица” опел и осигуряват ръкавици и маски. Селския паркира на метри от златарския магазин, където в този момент има три продавачки.

Човката нарежда: “Лягайте по очи”, а другите прибират бижутата. Тримата са толкова уверени в себе си, че на изхода на магазина махат маските си и се качват в колата. Тази несъобразителност обаче им изиграва лоша шега и става причина да бъдат разкрити.

Чистачка, която мете тротоара, се заглежда по Селския, защото го намира за хубав, и запомня лицето му. По-късно в полицията успява да го разпознае на снимка. Така той е задържан.
Георгиев признава само за това нападение и отрича да е участвал в останалите.
Разследващите не изключват той да е инициатор на всички нападения, а останалите да се опитват да омаловажат ролята му от страх. Разследващи го описват като хитър и манипулативен.

Обвинителният акт срещу четиримата е внесен в Софийския градски съд. В момента всички освен Селския са зад решетките. Георгиев е в ареста в Монтана, защото е задържан по друг грабеж.

Мобилни телефони, ланец и радиостанции бяха открити при акция “Златарите”.

Укрива се, стреля по униформени

За последно името на Христо Георгиев се чу през ноември м. г., след като той е спипан в къща в село Чепинци, където се укрива месец и половина заради обир на 91 000 лв. от кола инкасо пред банков клон във Враца.
В грабежа участва още брат му Людмил и аверът им Иван Иванов. Веднага след престъплението Людмил и Иван са задържани, но Христо Георгиев успя да се измъкне. По-късно стана ясно, че брат му го е издал. Две седмици преди да бъде спипан в софийското село, на 31 октомври, Георгиев прави истински екшън в кв. “Света Троица”, където е засечен от издирвачи на МВР.

В опит да се измъкне от полицейския капан той стреля по униформените. После насочва пистолет срещу шофьора на джип “Ланд Роувър”, за да го сплаши. Изхвърля го от купето и изчезва с мръсна газ.

Името на бившия криминалист за първи път попада в полицейските сводки през 2010 г., когато е арестуван при акция “Златарите” заради грабеж на златарско ателие в района на Кооперативния пазар в столичния кв. “Люлин”. Тогава Георгиев и негови авери нахлуха в бижутерията, заплашиха продавачката с пистолет и задигнаха три килограма злато.
Това дело беше внесено в Софийския градски съд. После обаче бе прекратено, тъй като председателят на съдебния състав Мариян Марков е пратен в Софийския районен съд. Очаква се процесът да тръгне отначало при друг съдия.

Негов авер болен зад решетките

Върбан Борисов-Боксьора е разследван за грабежи в Перник. Той се предаде сам при операция “Опасните” през 2012 г. Делото бе гледано в Софийския вонен съд, тъй като в групата има и военен. Стигна се до присъда от 18 г. затвор, която, както първи писа “24 часа”, Боксьора обжалва. През миналата година се разбра, че зад решетките той се е разболял от коварно заболяване и е опериран във Военна болница. Роднините му организираха протести пред Висшия съдебен съвет и пред прокуратурата с искане Боксьора да бъде пуснат, за да се лекува.

Няма коментари :

Публикуване на коментар