loading...

вторник, 9 септември 2014 г.

Учители и цели класове бягат от директор в Дружба

Начални учители в столичното 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов" са готови да бягат с класовете си в съседни училища. Причината е стресовата обстановка на работа, породена от директорката Галина Шипкалиева, съобщават от КТ „Подкрепа".

Учителката Венета Стойчева вече се е преместила заедно с класа си (18 ученици) в съседното 68 ОУ „Акад. Никола Обрешков". Това е станало с желанието и съгласието на родителите заради невъзможността да се работи в условията, създадени от директорката.

На 26 май след съдебно решение директорката на училището Галина Шипкалиева е възстановена на длъжност. Завръщането й среща сериозен отпор. Срещу възстановяването й са събрани 500 подписа на родители. Над 50 учители и служители от училището са подписали две писма в подкрепа на бившия директор Таня Борисова. Училищното настоятелство подава редица жалби за допуснати нарушения до Регионалния инспекторат по образование от страна на възстановената директорка.

Със завръщането си Шипкалиева продължава практиката си да упражнява психически тормоз над учителите. Избягалата учителка Венета Стойчева е подала две жалби до МОН, РИО и синдикатите през м. юни и юли 2014г. срещу връщането и методите на управление на директорката.

Тревожният факт, че учители и класове искат да избягат от училището заради директорката налага и бързи, адекватни мерки, смятат от синдиката. Според тях те трябва да стопират негативните за бъдещето и имиджа на училището действия, в отпор на самоуправството и деспотичния терор от страна на възстановената директорка, която продължава с уволненията на неудобните за нея служители.

Трябва ли да допуснем този прецедент да стане лоша практика и за други проблемни училища с авторитарно управление? Трябва ли отговорните институции да замълчат, питат от синдиката.

PIK.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар