loading...

неделя, 3 ноември 2013 г.

Защитниците на метрото в Дружба се отказаха от пътеката

Стана ясно, че сегашните защитници на метрото в Дружба са се отказали от пешеходен достъп до Метростанция 19. Публикувано е съобщение във Фейсбук групата Метро и за Дружба 2. Именно в него е казано - "Не бива да се залъгваме - ако метространцията до тръбите бъде пусната преди пътеката, пътека няма да има."

1. Готов проект за пешеходен достъп до метрото, който сега се обжалва. Докато се обжалва, колкото и да протестираме, никой няма да го придвижи.

2. Строеж на продължението на бул. "Копенхаген", който беше буквално зае...ан от мнозинството от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов още в края на 2009 г. Без настояването ни никой от общината нямаше да си помръдне пръста да го задейства.

3. Включване на дострояването на ул. "Обиколна" под зеления хълм към проекта за метрото - обещаха да бъде пусната заедно с откриването на трасето до летището. Това е различно от голи обещания, че един ден ще си имаме някаква улица.

Всичко това не стана с магическа пръчка - хората от инициативния комитет и приятелски настроени политици към идеята като общинарите от БСП (някои от тях депутати), Прошко Прошков, Вили Лилков, Ангел Джамбазки и Малина Едрева от ГЕРБ загубиха доста от времето си в лобиране и убеждаване, за да се реши на тези стъпки изпълнителната власт в София - разбирай Любомир Христов, Петър Диков и Стоян Братоев. Последният твърдеше, че пешеходен достъп не ни трябва. Много загубено време, викане на медии, писане на писма и доста дискусии.

Не бива да се залъгваме - ако метространцията до тръбите бъде пусната преди пътеката, пътека няма да има.
Затова може би трябва да се организираме срещу цистерните (бл. на ред. става въпрос за "Петрол". Призивът е: "да проверим могат ли тежките цистерни на Петрол да минават по тясната уличка в Дружба до базата си под хълма. Ако протестираме срещу това, вероятно биха се отказали да обжалват отчуждаването на трасето за пътеката."

На фона на всичко това обаче не се говори за протести пред Столичната община, а именно там се решава проблема. Няма как да се иска една частна фирма да си даде земята без пари, защото общината не може да си свърши работата.

Няма коментари :

Публикуване на коментар