loading...

понеделник, 14 октомври 2013 г.

С метро до летището на 25 април 2015 г.

Вече е фиксирана точната дата, когато столичани ще могат за първи път за рекордно кратко време да стигнат с метрото от центъра на София до летището и до „Младост 4“.
На една и съща дата - 25 април 2015 г., софиянци ще имат възможността само за 18 минути да изминат с подземното влакче разстоянието от ЦУМ до Терминал 2 и за 14 от „Света Неделя“ до Бизнес парка.

На този ден също пристигащите от чужбина със самолет наши сънародници, които не са от София,  ще могат за първи път да вземат направо от изхода на терминала метрото и само след 3 минути да слязат на новата жп гара при станция „Искърско шосе“, за да поемат с влак към градовете, в които живеят.

 Около 116 млн. евро е цялата инвестиция за изпълнението на проекта, като в нея освен парите от ЕС - 105 млн. евро, влиза и съфинансирането от държавата и общината. След като двете разширения на метрото - от „Цариградско щосе“ до летището и от „Младост 1“ до Бизнес парка, бъдат готови, 90 000 пътницище се присъединят към близо 300 000, които сега се возят на ден с подземното влакче.

До момента ангажираните за двата обекта около 900 строители са изградили над една трета от тунелите и конструкциите на четирите станции до летището и 25% от метротрасето до Бизнес парка. Според плановете те трябва да са изцяло готови заедно с релсовите пътища до идното лято, когато ще започне монтажът на оборудването и паралелно с него архитектурното оформление на седемте станции.

Няма коментари :

Публикуване на коментар