loading...

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Фандъкова говори за метростанция 19

Йорданка Фандъкова, кмет на София, в интервю за предаването "Денят започва" на БНТ

Водещ: Добро утро на кмета на София Йорданка Фандъкова.
Йорданка Фандъкова: Добро утро.
Водещ: Да започнем оттам колко са бежанците в момента в София? Знаем, че миналата седмица се откриха още два центъра, в които се настаняват хора от Сирия.

Йорданка Фандъкова: Да, вие знаете, че с решение на правителството бяха отворени два центъра. В София от години работи центърът в „Овча купел”, в момента всички те са с почти запълнен капацитет, капацитетът на центъра в „Овча купел” отдавна е превишен. Затова и аз ясно показах, че всъщност не бива да се приемат повече бажанци там, където няма капацитет, защото това не е добре за тях, не е добре и за районите, в които те се намират.

Водещ: Готова ли е общината да предостави нови сгради? Искат ли ви МВР нови сгради, където да се настаняват бежанци?

Йорданка Фандъкова: Не, нямаме такова искане, а ние нямаме и такива сгради. Но мен лично ме притеснява друго – това, че идват тежките зимни месеци, докато бежанците са в центровете Агенцията по бежанците и правителството имат отговорност за условията там, но след като получат статута тези хора ще потърсят работа, квартири. Много от тях със сигурност ще намерят, но мен ме притеснява фактът, че е възможно някои да не се справят и тогава е необходимо да имаме готовност през зимата за повече центрове за настаняване, за повече социални кухни и мисля, че по това в момента трябва да се работи. Не да чакаме да се случи и тогава отново да мислим как да се справим с тази ситуация. Аз изпратих писмо и ще поискам среща със социалния министър. Смятам, че там има достатъчно програми…
Водещ: Той отговори ли ви? В петък го писахте, миналата седмица.
Йорданка Фандъкова: Нямам още отговор, но ще поискам и среща, за да обсъдим този въпрос. Аз го поставих пред министър-председателя срещата, мисля, че се подценява този въпрос в момента. Към София, знаете, натискът е твърде голям не само от хората, които са настанени тук в София, но аз очаквам през зимата да има по-голям натиск от цялата страна. Това се случва всяка година.

Водещ: Къде недоволството е най-голямо в столицата от бежанците?
Йорданка Фандъкова: В момента има повишено полицейско присъствие около центровете. За мен важната задача това е сигурността и спокойствието в районите. Специално в „Овча купел” знаете, че в голяма близост се намират жилищни сгради, както училища, университет. Ние насочихме екипи, патрули на Общинска полиция там. Хората поискаха това, искат повече сигурност и спокойствие. Поставихме камери за видеонаблюдение в детската градина, изпратихме и повече полиция около училищата - това дава сигурност на хората. Аз искам само да кажа, че съм напълно съгласна с Иво Никодимов, който беше преди малко в студиото. Хората всъщност нямат притеснения от бежанците от Сирия, които са семейства с деца, но в тези центрове се намират, особено в „Овча купел”, много други бежанци, които всъщност създават притеснения на живеещите.

Водещ: Добре, освен патрулите вие поискахте повече полиция около центровете. Тези хора обаче излизат, движат се на групи организирано, знаем, че голяма част от времето си прекарват в столицата, тоест те са мобилни, имат възможност да бъдат навсякъде.
Йорданка Фандъкова: Да, така е. Те са със свободен режим. Знаете, че вечерно време особено в центъра на София около сградата на Централна минерална баня на площада има събиране на големи групи. Там също насочихме полиция. Аз поисках от министъра на вътрешните работи да се увеличи капацитетът на Районните полицейски управления. Смятам, че специално за „Овча купел” има необходимост от още повече присъствие, както и в центъра на София.
Водещ: Получихте ли отговор на това искане?
Йорданка Фандъкова: Да, специално и в другите два центъра бяха насочени повече сили. Смятам, че все още има нужда от такова присъствие в центъра и в „Овча купел”.

Водещ: А имате ли в общината сигнали за проблеми по места, сигнали от граждани? Знаем, че недоволство в няколко столични квартала се появи, включително и от районни кметове.
Йорданка Фандъкова: В началото имаше доста сигнали, но мои екипи, както и аз самата се срещахме с хората на място и предприехме онези действия, които хората искаха. Допълнително полицейско присъствие, допълнително сметосъбиране и поставяне на съдове, както и поставяне на осветление, видеонаблюдение в училищата, детските градини. В „Овча купел” има и държавни училище – 151-во, изпратих писмо и на министъра на образованието да се постави видеонаблюдение в това училище, за да може да има по-голяма сигурност за децата.

Водещ: Всъщност това е, което имаме като сигнали в района. Тоест родителите да са спокойни, че децата могат в безопасност да се предвижват, да влизат и да излизат от двора на училището.
Йорданка Фандъкова: Това, което зависи от нас предприемаме ежедневно допълнителни мерки, включително възстановяване на оградата на детската градина, която е в близост до центъра в „Овча купел”, пак казвам, видеонаблюдение, полицейски патрули. Но необходимо е да се вземат и всички мерки за условията вътре в тези центрове. Аз не случайно алармирах още в самото начало, но за съжаление никой не ме чу, че там няма условия и това създава проблем.

Водещ: Тоест не си говорите достатъчно с правителството щом казвате, че няма чуваемост.
Йорданка Фандъкова: Говорим си достатъчно, но не зная дали се чуваме достатъчно.

Водещ: Вие освен това, че сте изпратила писмо на социалния министър с вътрешния министър предполагам, че също комуникирате. Беше сменен миналата седмица шефът на Агенцията по бежанците. Достатъчно ли е добра координацията между местна власт и между централна власт, между правителството?
Йорданка Фандъкова: Страхувам се, че все още не е достатъчно добра. Днес има среща моят екип, който отговаря по сигурността с новия директор на агенцията, надявам се да се получи по-добре. Но пак ще кажа, вече нещата така или иначе се случиха, бяха отворени с недостатъчно добра подготовка тези два центъра. Виждам сега и усилия от страна на здравното министерство за предоставяне допълнителни дезинфектанти. Нали разбирате, че когато се приемат някъде хора трябва предварително да се помисли затова?

Водещ: Имате ли сила или инструмент вие, като кмет на София, и общината да каже: не, не искаме повече бежанци от тези, които вече сме приели?
Йорданка Фандъкова: Аз разчитам на стратегия и разум и най-вече на отчитане на всички обстоятелства. Затова, пак казвам, обстоятелствата са такива. В центъра в „Овча купел” има вече над 1200 при капацитет 800, в центъра във „Военна рампа” има над 650 човека, около 400 във „Враждебна” – това е запълнен капацитет. Очевидно е, че няма възможност за допълнително приемане. Но, пак казвам, тези хора получават статут и след това излизат навън и трябва да мислим затова. Трябва да мислим за по-добри условия за зимата, защото и без това през зимата от цяла България тук се стичат много хора, които очакват от нас да бъдат настанени на топло, да имат храна и това са ангажименти на общината към хората от цялата страна, а сега вече и към чужденците.

Водещ: Като казахте зимата, очакванията на столичани са много високи тази зима. Знам, че миналата година, всички си спомняме миналата зима февруари, когато спешно се наложи да бъдат взимани мерки, по отношение на сметките към „Топлофикация”, сметките за ток. Кажете, вярвате ли, че тези мерки ще проработят тази зима?
Йорданка Фандъкова: Аз не съм оптимист, защото всъщност мерките, които до този момент са факт са само тези, които Столичната община и Столичният общински съвет имаше правомощията да приеме – това е програмата за лоялни клиенти, която беше оповестена, която вече работи. Това са възможности за хората, които редовно плащат сметките си да ползват 3% отстъпка на месечната сметка, и ако се плащат на равни вноски да ползват 50% отстъпка еднократно от една сметка за годината. Това вече е факт и е влязло в сила. Другите мерки, които поисках и в момента се разработват от „Топлофикация” това е да има изнесени приемни във всеки един от районите…

Водещ: Не е ли късно вече? Началото на отоплителния сезон започна.
Йорданка Фандъкова: Това вече е факт, още от лятото се работи по този въпрос. Районните кметове помагат, за да могат да бъдат осигурени помещения в районите и назначаването на външни медиатори – омбудсмани, защото аз получавам на ден по много жалби, които засягат този въпрос и трябва да има отговори и то адекватни отговори. За съжаление обаче промените, които аз поисках още пролетта, март месец внесох в Министерство на икономиката, Промените в нормативната база все още не са факт, макар и по наредбата да се работи в последните месеци активно, според експертите предложените промени са по-скоро козметични, а да не говорим, че те все още не са и факт. Сезонът започва, така че аз се опасявам, че големи промени едва ли ще има, но това което искам е да стимулираме е повече възможности за ежемесечни отчитания, защото хората зимата ясно казаха, че искат да знаят защо плащат.

Водещ: Това обаче няма да се случи и тази зима, тоест ежемесечните отчитания да станат практика.
Йорданка Фандъкова: И в момента има достатъчно възможности за ежемесечен отчет. Важно е това да се обясни на хората и те да могат да предприемат или да вземат решение, разбира се, домоуправителите, етажните собствености за преминаване на такова отчитане. Освен това аз ще поискам отново да има междинно отчитане, за да може тези, които са заявили нулево потребление, а пък потребяват да не се възползват, това да не става за сметка на техните съседи.

Водещ: Емил Йотов ни шише във Фейсбук и напомня, че днес от 14:00 часа във ВАС ще се гледа делото срещу „Синята” и „Зелената” зона и пита: Попитайте госпожа Фандъкова, ако съдът отново отмени текстовете, които каят живущите в зоните дали е готова да поеме моралната отговорност за водената дискриминационна политика от общината спрямо тях?
Йорданка Фандъкова: Нека да кажа за пореден път, че наредбите се приемат от Столичния общински съвет . жалбата, която беше внесена във ВАС е също от Столичния общински съвет, така че общината със сигурност ще се съобрази, както с решенията на съда, така и с решенията на Общинския съвет, и ако решението е в обратната посока ще се коригира тази наредба. Все пак нека да изчакаме решението на съда.

Водещ: Има няколко въпроса за достъпа на жителите до „Дружба” 2, всъщност от жителите на „Дружба” 2 до метростанция 19, както и кога най-после ще се сложат навеси на спирките на трамвай номер 7 по бул. „България”, това са разбира се частни случаи, които ние можем да ви предавам като сигнали?

Йорданка Фандъкова: Специално за бул. „България” нека да кажа там се подготвя един много голям проект за цялостна рехабилитазиця на трамвайната линия, който очаквам до месец да започне неговото изпълнение, в момента се проектира. Този проект предполага смяната на цялата трамвайна линия, ремонт на входовете на подлезите, както и поставяне на навеси на спирки заедно с електронни табла. Тоест ще имаме изцяло обновена линия с европейски средства по ОП „Регионално развитие”. Това е част от обшия проект за модернизация на градския транспорт.
Водещ: И понеже зимата започва, очакваме сняг. Разбира се, надяваме се, че той няма да ни изненада тази зима. Сега ще направим една разходка до „Горна баня” и „Княжево” – един участък, за който жителите там настояват вече години наред да бъде ремонтиран. Става въпрос за огромна локва, която е с размерите на малко езеро. Жителите на двата квартала вече се шегуват, че си имат басейн в района. Извън рамките на шегата обаче за тях пътят е алтернативен на „Околовръстното”, също така свързва двата района и спестява преминаване през по-натоварени маршрути.

Репортер: Преминаването през този участък на ул. „Княжевска” все ден е въпрос на късмет. Да успееш да преминеш и на смелост заради опасността да закъсаш в отдавна превърналата се в малко езеро локва. По-опитните с препятствието водачи на автомобили знаят откъде точно да преминат, но други изпитват страх и не рискуват, за да не останат в капана на огромните дупки пълни с вода. Любомир Секулов от години се бори отсечката да бъде ремонтирана и жителите на „Горна баня” и „Княжево” да минават безпрепятствено през улицата. Пише писма до кметове, докато е заместник-председател на Сдружение „За Княжево”.

Любомир Секулов: Аз помня от 1992-1993 година започна да се влошава състоянието на улицата. От сдружението изпратихме първия сигнал 2009 година.
Репортер: След първото писмо в район „Витоша”, в което са обозначени и други проблемни улици в кв. „Княжево” някои са ремонтирани. Улица „Княжевска” обаче остава в този вид и проблемът остава. 


Любомир Секулов: Второ писмо беше до госпожа Савина и до районната администрация. Третото писмо, последното е до господин зам.-кмета Любомир Христов.
Репортер: Последното писмо от март месец тази година все още е без отговор.
Любомир Секулов: Не знам защо нес е инвестира във възстановяване на вътрешно кварталните улици, въпреки че това е заложено в програмата на Столична община.
Ивайло Мирчев: На 300 метра живея от това място. Всеки ден водя малкия си син на детска градина и единственият вариант, в който не изминавам с 3 км. повече е през тази улица, която е основна за кв. „Княжево”.


Репортер: Ул. „Княжевска” спестява на двата квартала много нерви в задръстванията, тъй като тя е най-прекият път между „Княжево” и „Горна баня”. Самата улица е в граничен район, между Община „Овча купе” и район „Витоша”.
Любомир Секулов: В случая обаче не мисля, че от районната администрация на район „Витоша” досега не са ни отговорили, че това не е техен проблем. Тоест би трябвало те да поемат някаква отговорност за тези неща. 


Евгения Костадинов: Опасността, която е от това да остана сама с колата с дете, което чака да бъде заведено на детска градина след това да тръгнеш на работа и така нататък е доста голяма. В това състояние не бих рискувала да използвам пътя, тоест искам да го използвам, но не мога заради състоянието му.


Калоян Кънев: Дори пеша няма как да се премине през самата локва, има път, който минава през дворове, които са изоставени.
Евгения Костадинов: Този път се използва много, използва се от и от автомобили, използва се от тирове.
Репортер: През годините участъкът е ремонтиран, но проблемът отново се е появявал. Когато пък има валежи двете локви се събират и преминаването става още по-трудно.
Иван Зарев: Преминаването през зимата е абсолютно невъзможно, физически няма как, дори и с джип да си просто няма как да минеш.


Любомир Секулов: Тук не виждам да се извършват строителни работи и на практика и тази зима тази улица ще е затворена.
Водещ: Един репортаж, който да го гледаме от столицата е малко като че ли неудобно, вече 20-а година хората чакат за този път. Има ли шанс преди да падне снегът тази зима?


Йорданка Фандъкова: Мисля, че всички видяха, че там улица няма. За съжаление това са десетки, а да не кажа и повече случаи в тези райони, в които няма канализация и не е имало никога канализация. Всъщност проблемите с ВиК специално в този казус аз се занимавах миналата седмица с въпроса и поисках от „Софийска вода” да се намесят, за да може да започне по някакъв начин решаването на проблема. Но нека да кажа, че всъщност 20 години и повече малки улици и канализации не са изграждани. В момента ние имаме една много сериозна и амбициозна програма за изграждане на канализация. Само тази година изградихме около 40 малки улички и то точно в южните части в крайградските зони и райони, но, пак ще кажа, десетки и стотици са улиците, които имат нужда от това. Трябваше да се справим най-напред с консервацията и с реконструкцията на големите улици, по които минава масовият градски транспорт. И успяхме, пак ще кажа, вече втора година да влезем по кварталите, но за съжаление се изисква не само средства, изисква се и време, за да се случи това.

Водещ: Улица „Княжевска” кога планирате да ремонтирате?
Йорданка Фандъкова: Пак ще кажа, че ще направим всичко възможно да започнем, но не мога да поема ангажимент, защото не само улица „Княжевска”, а такива са много…

Водещ: В много квартали, за съжаление. Виктория Илиева пита: Защо няма прием на граждани със столичния кмет и как оценявате работата на администрацията в Столичната община?
Йорданка Фандъкова: Това не е вярно, има прием на гражданите, да не говоря, че аз ежедневно се срещам с граждани. Даже тази седмица имам официалния прием, който се провежда в приемната на Столична община.

Водещ: Таи седмица значи Виктория Илиева може да дойде при вас.
Йорданка Фандъкова: За съжаление стотици са хората, които са записани. Със сигурност няма възможност да бъдат приети всички, но аз съм достатъчно отворен човек. Пак казвам, сутрин например преди работа най-редовно има хора, които ме питат могат ли да се запишат и аз веднага чувам техния проблем, включително и когато се срещаме и на улицата.

Водещ: Много са въпросите към вас. Ч1аст от сигналите ще ви предадем, друга част ще направим като репортажи и също ще потърсим вашата гледна точка. Крити или похвали разчетохте в доклада на Сметната палата от петък?
Йорданка Фандъкова: Докладът, който засяга управлението на общинския дълг е много позитивен. Той показва ясно…

Водещ: Позитивен, но говорим за дълг, все пак.
Йорданка Фандъкова: Нали разбирате, че никой не може да прави реконструкция без заеми. Заемът не нещо лошо, стига да е в рамките на нормалното на позволеното. В доклада ясно се казва, че Столичната община спазва стриктно Закона за общинския дълг. Само ще кажа, че нивото на годишното обслужване на дълга е около 5%, при допустими по закон 15%. Ние сме много внимателни, заемите, които общината взима са само инвестиционни, само от европейски банки, от международни финансови институции и те са за съфинансиране на проекти. Това е съфинансирането на метрото, съфинансирането на завода и съфинансирането на инфраструктурни проекти, които се финансират от Столичната община. Така че това, което виждат хората се получава със средства, които общината много стриктно изплаща в рамките на 5% от собствените приходи.

Водещ: И понеже предстои да се гледа бюджет, за какво ще искате пари от републиканския бюджет?
Йорданка Фандъкова: За инфраструктура, за детски градини. Вече съм изпратила писмото, знаете, правителството на Борисов отпусна 14 милиона за построяване на детски градини, аз съм изпратила писмо за 13 милиона, които се надявам и това правителство да отпусне, за да можем да помогнем на хората, за чиито деца няма място в детските градини.

1 коментар :

  1. Госпожа. Фандънова живея в кв. Бенковсни всяка сутрин имаме проблем с градсният транспорт трамвая 18 се гаври с хората патуват от селата и накрая седим и чакаме по 20минути следваш тия подигравка обарнете внимание. Блацодарим

    ОтговорИзтриване