loading...

неделя, 14 април 2013 г.

Жители на Дружба 2 пропищяха от златотърсачи

Снимка: novinar.bg
Жителите на столичния жк „Дружба” 2 пропищяха от златотърсачи. В горичката край комплекса гъмжи от мъже, които всеки ден разкопават коритото на река Искър, за да търсят парченца от ценния метал, видя екип на „Новинар”. Мястото се е превърнало в лунен пейзаж и почти на всяка крачка зеят огромни и грозни кратери.

Няма ли най-после някой да предприеме нещо против тази мафия, жалваше се млада жена, която редовно разхожда кучето си в горичката край реката. По-възрастен жител на квартала пък разказа, че край Искър се копае от поне 20 години, а иманярите плъзват още в ранни зори.

Нарекли горичката край квартала Клондайк


Особено активни са през почивните дни, когато тук идват цели групи и започват да ровят, обясни мъжът. Екипът ни се натъкна на един от златотърсачите. В началото мъжът не искаше да разговаря с нас, но после стана по-словоохотлив и дори ни разреши да го снимаме. Уточни, че е физик и търсенето на злато му е хоби.

От разказа му стана ясно, че горичката около Искър е едва ли не учебен полигон за занимаващите се с търсене на злато, понеже е близо до София, а реката наистина е златоносна. Мястото дори било наричано Клондайк от местните търсачи на ценния метал.

Не само край Искър се ровило за злато. Мъжът ни обясни, че се копае и при реките Бистрица и Железница. Витоша е богата на златни залежи и всички реки, които извират от нея са златоносни, добави той. Любителят златотърсач разкри, че в Искър може да бъде открит и гранат, а камъчетата са дори по-скъпи от златото.

В реката обаче имало предимно олово, тъй като е силно замърсена. На въпроса дали е успял да намери нещо днес, мъжът отговори, че е открил малко парченца злато и гранати и дори показа епруветката с находките. Има хора, които си изкарват хляба с търсенето на злато тук, заяви той.

Общината е с вързани ръце

Оказа се, че община „Искър” е с вързани ръце. Единственото, което можем да направим е да се грижим за чистотата на реката, призна кметът Ивайло Цеков. Внесох предложение тази година Искър да бъде включена в Програмата за почистване и възстановяване на речните корита, която изпълняваме с Министерството на околната среда и водите, посочи той.

novinar.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар