loading...

петък, 22 февруари 2013 г.

Софийското метро ще порасне с още 8 км до две години

Софийското метро ще порасне с още 8 км до две години и с още 17 км до 2020 г. Това стана ясно при представянето на генералната схема за развитието на метрото от столичния кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на общинската фирма “Метрополитен” Стоян Братоев в петък. В момента работят две линии на метрото. Общата му дължина е 31 км и има 27 станции.

2012 г. беше годината на метрото, но инж. Братоев има амбицията всяка година да бъде на подземната железница, каза Фандъкова.

През 2020 г. метрото ще има връзка на четири места с жп гари, с девет трамвайни трасета и връзката с аерогарата е “върха на сладоледа”, каза Братоев.

До две години метрото трябва да стигне до летището и Бизнес парка. Участъкът до летището се строи от ноември 2012 г., като напролет ще започне по-активно.

Вече са готови и окончателните проекти на всички метростанции по трасето към аерогарата. Изходът на последната станция на метрото от първия диаметър ще е на 10 метра от входа на Терминал 2. Избран е вариант с естакада, тъй като така се избягва големият завой, който би убил скоростта на влака.

Преди нея е станцията на улицата с езерата, както е известна ул.”Кръстю Пастухов”, посочи Братоев. Тази станция ще прави връзка с експреса София – Пловдив – Бургас. За целта ще се изгради нова жп спирка.

Третата станция на линията от бул.”Цариградско шосе” до летището ще бъде по средата на жк. “Дружба” като единият изход ще излиза в първа част, а другият във втора част.

Отсечката трябва да е готова до края на 2014 г., като след пускането й се очаква да се ползва от 65 000 пътника дневно, посочи инж. Братоев.

mediapool.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар