loading...

събота, 1 юли 2023 г.

Ламбрини и Захаринка изчистиха от треви тротоар в Дружба, искат да е красиво

Доброто не е  на думи, то е на делаи то не зависи от кметовете, а от хората. И това го доказаха за пореден път две жени в столичния Дружба 1. Рано сутринта, по хлад, в събота Захаринка Владимирова и Ламбрини Тодорова изчистиха прилежащия тротоар до блок 10, в който живеят. 

Двете с ножове оскубаха тревата, израснала между фугите на плочките. И някак си незабележимо, докато си говорят наведени, плочка по плочка, около 15 метра тротоар светна и сякаш е чисто нов, видя Столица.bg.

Усмихнати и удовлетворени двете седнаха за почивка и споделиха, че това го правят на всеки 2 - 3 месеца. "Тревата повдига плочките", убедителни бяха Ламбрини и Захаринка. А там често се спират на раздумка майки с колички. На тротоара има огромни кашпи, с които паркирането на коли беше стопирано. Двете се грижат и за здравеца и цветята в огромниге бетонни кашпи и редовно ги поливат и чистят от плевели.

Често посядат на хлад на ъгъла на блока и искат да им  е красиво и чисто наоколо. А мястото е стратегическо, защото отсреща се наслаждават на малчугани, прохождащи, палави и смеещи се на детската площадка с нацепен и неравен асфалт. И въпреки това децата са като малки маймунки по останалите от соца три железни катерушки. 

Двете жени са извикали багер и са изчистили коренищата на саморасляци на няколко квадрата зад блок 10. Там има дебела сянка от дърветата и те са подготвили мястото за цветна градинка. А корените, не пипани от 60 години са надигнали плочите на тротоара и редовно там се спъват и падат бягащи деца,  а за майките с колички и възрастни хора е трудно преминаването.

Захаринка ще донесе от вилата си храстовидна растителност и искаме да заградим карето зад блока и да посадим различни цветя, разказва за плановете им Ламбрини. Не очакват помощ, никой не ги кара да работят и да чистят общински територии. Не се оплакват, не плюят по кмета и не подават жалби. Искат да е красиво и приятно на всички, и го правят! Иначе не бяха чували за проектите по общинската програма Красива София, но вече са готови следващата година да кандидатстват. А дотогава имат нужда от подкрепа, не финансова. "Към кого да се обърнем да оправят надигнатите от старите корени плочи на тротоара, за да не се спъват хората", питат двете дами - добротворци.


Няма коментари :

Публикуване на коментар