loading...

четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Макет на панелен блок ще плува в езерото в "Дружба"

Макет на панелен блок от столичния квартал "Дружба" ще плува в езерото там, а в него ще могат да живеят патици. Идеята хрумнала на автора Мина Минов, докато се разхождал наоколо, за да опознае района, преди да направи проекта си за участие в направление "Открито" на програма "Навън" на Столична община.
 
Сградата-протопип е строена през 1987 г., а авторът я описа като "сиамски блок" днес. От дирекция „Култура“ на СО организираха представяне на проектите в програма "Навън" и новото направление към нея - "Открито".

Минов разказа, че се впечатлил от отраженията на панелките във водата, в която плували патици, и решил да придаде и полезна функция на проекта си, като им предложи "Блок в езерото". Макетът и платформата са от разглобяема метална конструкция, покрита с водоустойчиви панели върху два понтона. Общата височина на модела заедно с понтона е 340 см.

На площадка "Мавзолей" пък ще се появи кръг от светещи в тъмното букви с височина и дълбочина на всяка от 52 см. Окръжността ще е с външен диаметър 12.5 м, а размерите на буквите ще позволяват посетителите да седнат върху тях.

Предложението тук е за изграждане на хоризонтална структура на площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров, в противовес на вече осъществените вертикални структури на “Бронзовата кула“ и “Един човек“, обясни създателят на проекта Красимир Терзиев. Надписът на площадка мавзолей е „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“.

1 коментар :

  1. Идеята за буквите е глупава и ненужна, при това не е ясно авторите пейки ли проектират, някакъв смислен текст или хвърлят празно за пълно. Крайно демодиран и инфантилен е надписът, измислен от Терзиев, на когото явно му се играе на някаква детска игра, вкоято всяко дете трябва да смае другарчетата си с "дълбокия" смисъл на своята мисъл.

    ОтговорИзтриване