loading...

вторник, 7 ноември 2017 г.

Борис Цветков: Предстои да влезе в сила Подробен устройствен план за част от кв. "Дружба" 1

БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Има специализация "Политически мениджмънт" в НБУ и Българско училище за политика. В момента е общински съветник от БСП. Зам.-председател е на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и член на постоянната комисия по икономика и собственост.

"Новите промени в Закона за застрояването на София оставят вратички за издигане на свръхвисоки сгради на неподходящи места"

- Г-н Цветков, за какво е знак вълната от протести на столичани от различни квартали, която ни залива през последните седмици? Заради лоша инфраструктура, проблеми с транспорта и благоустройството на улицата излязоха дори съседите на столичния кмет Йорданка Фандъкова от кв. "Манастирски ливади".

- Недоволството на хората показва, че те не са активен участник във формирането на дневния ред на Столичната община, в търсенето на решенията и в изпълнението им. Примерите за това са колкото искате. Милиони левове се дават за плочките около НДК, за да се издокараме пред чужденците за европредседателството. Някой мисли, че като се лъсне центърът, еврочиновникът няма да види какво става в "Дружба", "Овча купел" или "Обеля". В същото време в кварталите няма тротоари, улици, осветлението не работи, занемарени са детските площадки. Още при формирането на разходите ръководството на общината има едни приоритети, а обикновените хора - съвсем различни.

Пример за това, за което говоря, са и жителите от кв. "Манастирски ливади". Те са основно млади хора, които живеят в голям квартал, в нови лъскави блокове, но карат колите си по тесни улички, по които не могат да се разминават. Липсват тротоари и дървета. Майките с бебета в колички няма откъде да минат, принудени са да се разминават с автомобилите. За децата няма градини, парк или ДКЦ. В квартала доскоро работеше бетонов възел на общинска земя, който причиняваше допълнително неудобство на хората от района. По план обаче всичко това трябва да го има. Който е разрешавал строежите, е трябвало да пресметне и да осигури паркоместа, зелени площи, училище. Хората имат прости искания - да се озелени, да се регулира движението, да бъдат отчуждени всички предвидени за тротоари и улици терени.

- Протестите на улицата са един от вариантите за реакция на столичани. Какви са другите възможности да се борят за правата си?

- Приоритетите на управляващите Столичната община и районите се различават драстично от предложенията на гражданите за решаване на проблемите им. В момента обсъждането на градоустройствените решения е формалност. Вместо даден въпрос да се обсъди на ниво задание или когато се решава кои са приоритетите за даден район, това става в последния момент - например две седмици преди да се издаде разрешение за строеж. Инвеститорите са активни, оказват натиск, пробиват в районната администрация и преписката им влиза най-отпред. Гражданите разбират в последния момент и нямат нужния опит бързо да се запознаят с въпроса, не знаят как да се защитят.

Като общински съветници сме в дълг към хората, че те все още нямат знанието и често смелостта да се борят за правата си. В повечето случаи тръгне ли да се загражда даден имот и да се слагат коловете, да се копае - вече е късно за реакция. Имаме само един-два добри примера. Единият е от лятото на т.г., когато строител започна да загражда терен близо до езерото в кв. "Дружба" 1. Багерът се появи в съботен ден, но бързата реакция на обществения съвет в района, на хората от съседните блокове и на някои медии успя да спре процеса. Така категоричният обществен отпор на практика осуети поне засега строежите там. Друг случай, в който победи бързата обществена реакция, бе в кв. "Редута", където имаше интерес за строеж на двуетажна сграда в зелена площ между два блока.

- За пореден път наскоро недоволстваха и жителите на кв. "Дружба" по повод намерения за строежи на паркинги под зелени площи в квартала.
- Предстои да влезе в сила Подробен устройствен план за част от кв. "Дружба" 1. Той бе гласуван от Столичния общински съвет, но се обжалва от собствениците на земи в района, на които им е забранено да строят.

"Дружба" е добре изграден комплекс с много зеленина, с места за паркиране, за площадки, за детски градини. След реституция и приватизация над 300-400 собственици получиха поземлени имоти в междублокови пространства, където има изградени площадки. Част от реститутите не могат да направят нищо с документите си, но се появиха спекуланти, които изкупуват земята им, събират малки парчета със съдействието на районната администрация и правят окрупняване, като получават и общински терени. Така се оказа, че новите собственици имат право да направят подземни паркинги точно под градинки, на които има дървета или детски катерушки. Новите съоръжения неизбежно ще унищожат растителността. Хората искат да се запази зелената площ, а освен това знаят, че паркингите ще са платени и няма да могат да се ползват от всички. Затова и жителите на района негодуват.

- В последно време столичани са активни и в изразяване на възмущението си от високото строителство. Управляващите претендират, че предвиждат значителни промени в тази област чрез  Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). Смятате ли, че те ще ограничат строителството на небостъргачи на неподходящи места в София?
- Обсъждането на предложенията на ГЕРБ в закона най-напред трябваше на стане на ниво квартал и район, после - в Столичната община. А вместо това управляващите ги внесоха директно в парламента. Като група общински съветници от БСП настояхме промените да бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет, за да може всяка да ги разгледа в различен аспект.

Лично аз не съм съгласен с предложената  зона за високо строителство, която 80 на сто е в "Младост" и 20 на сто в район "Искър", около бул. "Цариградско шосе". "Дружба" е специфичен квартал, защото е на ниско място, наблизо минава река, подпочвените води са високи. Когато се спре естественият приток на въздух от Витоша, положението ще стане още по-драматично, защото няма да има какво да измести наслоения лош въздух. А това неизбежно ще стане, ако се позволи изграждането на стена от небостъргачи. В същото време се знае, че сега в "Младост" се предвижда да се издигнат три кули на фирма "Гаранти Коза" - на мястото на бившия магазин "Аско Деница". Те също ще спрат достъпа на свеж въздух. Там възниква и проблем с транспортното обслужване. Никой като че ли не е предвидил, че в новите кули ще се съберат хиляди хора, които ще работят и живеят в тях, а достъпът им не е осигурен. В района и сега има задръствания, но с новото строителство блокадата ще е пълна.

С хора от "Дружба" и с експерти на БСП готвим конкретни предложения в закона между първо и второ четене. Настояваме да се премахнат всички вратички, от които сега се възползват строителите, за да правят по-високи сгради. Дори се опасяваме, че част от предложенията на главния арх. Здравко Здравков предвиждат нови такива вратички. Не сме против да има зони за високо строителство, но да се определят по ясни правила.

- Когато се говори за нередности в работата на Столичната община, не може да се пропусне и липсата на контрол, която все по-често се появява в изпълнението на ремонтите в София, особено на уличните настилки. Защо се стига толкова често до ситуацията да се прави ремонт на ремонта?

- Първо, погрешна е цялата процедура, тъй като не се ремонтират и изграждат исканите от мнозинството от гражданите обекти, които са основно извън центъра - вътрешни квартални улици, тротоари, осветление, детски и спортни площадки. В същото време поръчките са монополизирани от няколко близки до управляващите фирми, които получават средствата, прибират печалба, а често възлагат реалната работа на подизпълнители. Те с намалени средства правят каквото могат, а ние виждаме резултата. Така при почти всички ремонти се налага ремонт.

Затова настоявам да бъдат допуснати гражданите до реален контрол на всеки ремонт, както и да бъде публикувана информация за цената му, наложените санкции, платените реално в общината глоби, гаранционния срок, в който да се изиска възстановяване на дефектите за сметка на строителя.

Деси Велева, Дума

 

Няма коментари :

Публикуване на коментар