loading...

неделя, 16 април 2017 г.

Никнат още небостъргачи в София

Небостъргачи в София, заложени като подводни мини на различни места в града, тепърва ще предизвикват недоволството на столичани. Защото Парадайс тауър съвсем не е единственият проект, предвиден за построяване. Освен тези, чието строителство вече е стартирано.


Парадайс тауър, до едноименния мол, няма разрешение за строеж, а само одобрен работен проект. Сградата е планирана на 55 етажа с жилища и офиси и подземни гаражи върху площ от 10 409 кв. м. Предвиденото озеленяване е от 40%. До нея ще се стига откъм бул. "Тодор Каблешков" и от ул. "Ген. Иван Колев".

От комплекса с три сгради "Sofia Capital City" през 2015 г. бе открита Capital Fotr с височина 126 м. Предстои изграждането на Sky Fort и East Fort. Разрешението за строеж на Sky Fort е издадено от настоящия главен архитект Здравко Здравков и всъщност е единственото, дадено от него.

Проектът е разположен на 57 000 кв.м. на една от ключовите локации в града – източния вход на София. Етап 1 обхваща терен с площ 37 000 кв.м и включва 3 сгради - Capital Fort, East Fort и Sky Fort. Общата им РЗП е 214 000 кв.м и включва - 104 000 кв.м офиси, 16 000 кв.м търговски площи, над 2000 паркоместа, заведения за хранене и централно парково пространство с езеро. В комплекса се очаква да работят 7000 служители и да привлича 2000 посетители дневно. Инвестицията за изграждането е на стойност 180 млн. евро. Част от тази инвестиция включва изграждането на обществена улична инфраструктура, обществен парк, ел. подстанция и захранващи трасета, ВиК инфраструктура и телекомуникации.

През 2016 започна строителството на сградата Sky Fort. Тя е най-високата от комплекса Sofia Capital City, както и в столицата засега. Небостъргачът предста­влява офис кула с 49 надземни нива и 3 подземни етажа, на върха на сградата е проектиран ресторант и площадка за наблюдение. Формата й символизира отворена арка, която посреща посетителите на града през неговата югоизточна порта. Строителството трябва да завърши по план в началото на 2020 г.

На мястото на някогашната "Аско Деница" в Младост 3 ще изникнат трите кули на Гранд Каньон на площ от 138 000 кв. м. Сградите "Витоша Т1", "Пирин Т2" и "Рила Т3" ще се извисяват върху подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон. Подиумът на сградата, който има две нива и половина над земята и две нива под земята, е предназначен за търговски услуги. Жилищната част - блокове Т1 и Т2, са с терасовидни покриви, а нивата им нарастват към най-високата кула Т3. Блок Т1 е на 15 етажа, и ще има 285 апартамента, Блок Т2 – на 17 етажа – с 339 апартамента, Кула Т3 е на 12 етажа и има смесена функция 12–в ниската част 5 звезден хотел с 207 стаи и във високата - жилищна част със 76 апартамента. Хотелът има публични зони, ситуирани в подиума на кулата, в които ще бъдат разположени ресторанти, конферентни зали и спа център.

Комплексът ще има 80% озеленяване. Паркинг нивата са разделени на три зони, всяка не повече от 5 000 кв.м. Един от главните подходи на бъдещия комплекса е откъм метрото на кръстовището на бул. "Александър Малинов" и бул. "Андрей Ляпчев". Основен проектант на Гранд Каньон е американско студио Jerde, L.A., като от българска страна партньор е архитектурно бюро "Сребрева Архитекти".

Hoв мeгaĸoмплeĸc “Гpaд в гpaдa“ щe cтpoи дo “Πиpoгoв“ тypcĸaта ĸoмпaния “Гapaнти Koзa“, собственик и на Гранд Каньон. За своя сметка фиpмaтa щe изгради и ĸpъcтoвищe нa двe нивa нa бyл. "Гeн. Toтлeбeн" и бyл. "Πeнчo Cлaвeйĸoв". Инвecтициятa e oт 1 млpд. eвpo, пpoeĸтът е планиран да се peaлизиpa нa мяcтoтo нa бившия зaвoд зa мoтoĸapи "Балканкар".

Радина резиденс е проект с разрешение за строеж от началото на февруари миналата година, дадено няколко дни преди тогавашния главен архитект на София Петър Диков да напусне поста. Разрешението е издадено на Зубейда Асад и Заки Маджид.

Небостъргачът, в разрешението за строеж на който не е записана точната височина, е многофункционална зала с офиси, жилища, магазини, подземен паркинг и т.н., ще се намира в Младост 3.

"Милениум център" с височина 85 метра вече е с почти завършено фасадно остъкляване и включва офис сграда, 5-звезден хотел, жилищна сграда, търговски център и паркинг на пет нива. Целият комплекс ще бъде със 140 000 кв. м разгъната застроена площ. Разположен е между бул. "Витоша", бул. "България" и бул. "Пенчо Славейков" до НДК.

Инвеститор и изпълнител е НИКМИ, който обяви проекта още в далечната 2003 г., но реално започна реализацията му в началото на 2008 г. Комплексът ще има 5 сутеренни нива с 560 паркоместа. Следват партер и 4 надземни търговски етажа с магазини и заведения. Над тях ще има конферентен център с 6 зали на обща площ от 5300 кв. м. Сградата е на 25 етажа от кота нула На покрива ще има хеликоптерна площадка.

Infinity Tower с височина 90 метра е част от комплекса Bulgaria Mall на бул. България. 20-етажната кула със стъклена фасада предлага офис площи. В ядрото на сградата са разположени 5 високоскоростни асансьора и 2 стълбищни клетки. Френските прозорци предоставят забележителна гледка към града и планината. Панорамна тераса е разположена на последния етаж. Сградата е интегрирана с „България мол“ със синергични ефекти и в двете посоки.

City Tower (74 м) на площад "Македония" е с близо 39 000 кв.м наемна площ. Планът е тя да бъде завършена тази година. през 2017 г. Инвеститор в сградата е "Айкон", българско дружество на гръцката GEK TERNA Group.

offnews.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар