loading...

понеделник, 30 януари 2017 г.

БСП Искър подкрепя протеста на шофьорите от градския транспорт

Районният съвет на БСП Искър подкрепя протеста на шофьорите от градския транспорт в столицата срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. СО е проявила недопустимо, престъпно отношение към работещите в автобусните линии, което е опасно както за шофьорите, а така и за пътниците и за участниците в движението в София.
Недопустимо е погазването на всички трудови права - лишаването от отпуски, неплащането на извънреден труд и особено - 14-дневното непрекъснато ангажиране на хората, които отговарят за живота и здравето на хиляди пътници. За щастие още не са се случили тежки катастрофи в резултат на преумора на водачите на столичните автобуси.

Ние нееднократно сме поставяли и настоявали пред управляващите да решат многото проблеми в общинския градски транспорт - прекратяване на източването на средства чрез отдаване на печеливши автобусни линии на частни фирми близки до властта, продължилото дълги години източване чрез допускане платежоспособни пътници да се пренасочат към частни маршрутни линии, скандални договаряния преди конкурсите между зам.-кмет на СО, шефове на общински и частни фирми в стил „Да нема дъмпинг", довели до договори с частни фирми, возещи с по 1 лв. на км пробег повече от общинските и много други проблеми.
РС на БСП Искър настоява:

  • незабавно да се изпълнят справедливите искания на протестиращите шофьори за нормални условия на труд и живот;
  • пълна ревизия на цялостната транспортна политика на СО и на общинските транспортни фирми, както и отстраняване и наказания за всички, допуснали нарушения;
  • ПК по транспорт на СОС незабавно да свика заседание, на което да покани протестиращите шофьори и да изиска от ръководствата на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и ЦГМ ЕАД подробни информации за състоянието на дружествата и за конкретните техни мерки, които предприемат за решаване на поставените проблеми;
  • Зам.-кметовете на СО по транспорт и по финанси да представят позицията на СО и предприетите действия за решаването както на поставените проблеми на трудещите се в общинските фирми, а така също и за решаване на финансово-организационните проблеми на самите общински транспортни фирми.

РС на БСП Искър изразява своята човешка солидарност с протестиращите и настояваме да не се предприемат каквито и да е репресивни действия срещу шофьорите, дръзнали да защитят конституционните си права и поставили синдикалните си искания.

1 коментар :

  1. БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
    Районен съвет – Искър

    СОФИЯ 1592, жк „Дружба”, клуб до бл. 36, тел.: (02) 9790811
    моб.тел.: 0884 300678, 0889 088755, e-mail: bspiskur@gmail.com, bspiskur@abv.bg

    Д Е К Л А Р А Ц И Я
    на Районния съвет на БСП Искър
    във връзка с протеста и блокадата в район Искър на автобусния транспорт

    Районният съвет на БСП Искър подкрепя протеста на шофьорите от градския транспорт в столицата срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. СО е проявила недопустимо, престъпно отношение към работещите в автобусните линии, което е опасно както за шофьорите, а така и за пътниците и за участниците в движението в София. Недопустимо е погазването на всички трудови права – лишаването от отпуски, неплащането на извънреден труд и особено – 14-дневното непрекъснато ангажиране на хората, които отговарят за живота и здравето на хиляди пътници. За щастие още не са се случили тежки катастрофи в резултат на преумора на водачите на столичните автобуси.
    Ние нееднократно сме поставяли и настоявали пред управляващите да решат многото проблеми в общинския градски транспорт – прекратяване на източването на средства чрез отдаване на печеливши автобусни линии на частни фирми близки до властта, продължилото дълги години източване чрез допускане платежоспособни пътници да се пренасочат към частни маршрутни линии, скандални договаряния преди конкурсите между зам.-кмет на СО, шефове на общински и частни фирми в стил „Да нема дъмпинг”, довели до договори с частни фирми, возещи с по 1 лв. на км пробег повече от общинските и много други проблеми.
    РС на БСП Искър настоява:
    - незабавно да се изпълнят справедливите искания на протестиращите шофьори за нормални условия на труд и живот;
    - пълна ревизия на цялостната транспортна политика на СО и на общинските транспортни фирми, както и отстраняване и наказания за всички, допуснали нарушения;
    - ПК по транспорт на СОС незабавно да свика заседание, на което да покани протестиращите шофьори и да изиска от ръководствата на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и ЦГМ ЕАД подробни информации за състоянието на дружествата и за конкретните техни мерки, които предприемат за решаване на поставените проблеми;
    - Зам.-кметовете на СО по транспорт и по финанси да представят позицията на СО и предприетите действия за решаването както на поставените проблеми на трудещите се в общинските фирми, а така също и за решаване на финансово-организационните проблеми на самите общински транспортни фирми.
    РС на БСП Искър изразява своята човешка солидарност с протестиращите и настояваме да не се предприемат каквито и да е репресивни действия срещу шофьорите, дръзнали да защитят конституционните си права и поставили синдикалните си искания.
    За повече информация: тел.: 0888 408256

    Районен съвет на БСП Искър

    https://www.facebook.com/events/603506623192480

    ОтговорИзтриване