loading...

понеделник, 16 март 2015 г.

Влаковете по метрото в Дружба ще са през 6 минути

Два нови маршрута ще има метрото от май месец, след пускането на седемте нови станции до летището и до Бизнес парка.

Маршрут 1 ще е по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция “Сливница”. А маршрут 2 ще е от станцията на летището през “Младост”, центъра, “Люлин”, “Надежда” и оттам отново центъра до станция “Джеймс Баучер” в кв. “Лозенец”. Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, а крайните им точки ще са отбелязани с табели на мотрисите, пише в днешния си брой в. "24 часа".

В пиковите часове влаковете по двата маршрута ще са през 6 минути. Сега по втората линия те се движат на седем минути и половина, така че скъсяваме интервала на движение. В участъка от “Младост 1” до “Сливница”, по който натоварването е най-голямо, тъй като първата линия е над два пъти по-голяма от втората, минималният интервал на движение ще бъде 3 минути. Той също се скъсява с 30 секунди, тъй като линията свързва двата най-големи жилищни комплекса “Люлин” и “Младост” с центъра”, обясни пред “24 часа” шефът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Сега метрото също има два маршрута, като влакчетата пътуват от “Сливница” до “Младост 1” и по направлението “Цариградско шосе” - “Джеймс Баучер”.

С новите маршрути от май, ако пътниците искат да стигнат от Бизнес парка до летището, ще трябва дa слязат на станцията в “Младост 1” и да се качат на влакчето с крайна точка аерогарата.

Още в началото на април пък ще бъдат пуснати първите 4 нови станции от “Цариградско шосе” до летището.

Пътуването от ЦУМ до аерогарата ще отнема 18 минути. Освен летището метрото вече ще обслужва част от квартал “Дружба” и бизнес сградите в индустриалната зона. Очаква се с разширението на първата линия още 45 000 софиянци да могат да ползват метро.

Продължението на първия лъч се финансира от оперативна програма “Транспорт”. Освен четирите нови станции до летището в началото на май ще бъдат пуснати и още 3 от “Младост 1” до Бизнес парка. Така метрото ще стигне до още 90 000 души, а метромрежата ще се разшири със 7,6 км и 7 станции.

Двата участъка струват 119 млн. евро. Средната цена на 1 км за подземната част е 17 млн. евро, а на надземната - 11,4 млн. евро с оборудването, инфраструктурата и ремонта на три булеварда, под които минава метрото.



Няма коментари :

Публикуване на коментар