loading...

понеделник, 5 януари 2015 г.

Метрото пресуши езерото в Дружба, няма къде да хвърлят кръста на Йордановден

Традиционният ритуал за Богоявление с хвърлянето на кръста в София може да няма къде да се състои. За това алармира арх. Димитър Димитров от сдружение „Граждани за София“.

„Утре в квартал Дружба няма къде да се хвърли кръстът, както повелява традицията на Богоявление, защото в усилията на общината да се усвоят много европейски средства, се правят метростанции, но се унищожава градската среда“, каза той.

Според него, столична община унищожава елементи от градската среда, които са станали емблематични и създават предпоставки за публичен живот.

Езерото в квартал Дружба е една от емблемите на София, но сега кварталът е останал без своето езеро заради метрото.
Димитър Димитров припомни и провала на София в битката за Европейска столица на културата през 2019 година.

По думите му, причина за това е строежът около Лъвов мост и Ларгото, както и липсата на концепция за развитието на културата на столицата.

„Аз се учудих, как нито един кмет или зам.-кмет не си подаде оставката, след като стана ясно, че София няма да бъде Културна столица на Европа“, заяви архитект Димитров.

От сдружение „Граждани за София“ обявиха че столицата трябва да се отърве от автомобилите по булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски" и улиците "Раковски" и "Шипка".

Градът трябва да бъде оставен на пешеходците, да има спокойствие и да се доразвият пространствата. „И сега малкото чужди туристи в София трябва да чакат колоните от коли, за да преминат от единия тротоар на другия в центъра на града“, заяви Димитър Димитров.

bnews.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар