loading...

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Как да си отворим вратите в градския транспорт

Вратите в новите тролеи, трамваи и автобуси в София вече не се отварят от шофьорите, а от пътниците при натискане на специален бутон.
В сайта на Центъра за градска мобилност е направена специална анимация, която показва как да отваряме и затваряме вратите на превозните средства.

Новите правила вече са в сила от 10 ноември, но много столичани все още не са наясно с тях и стоят пред затворените врати на превозните средства, без да знаят какво да правят.

Правилото важи за над 100 нови тролеи, трамваи и автобуси. За да се качим или слезем на някоя спирка, трябва да натиснем специалния бутон, разположен при вратата.

В трамваите бутонът за отваряне на вратата при качване е разположен върху конструкцията на вратата. Отвътре ще е необходимо натискането на бутон, който е маркиран със символ "врата".

В тролейбусите бутонът за отваряне на вратата при качване е разположен при конструкцията на вратата, като отвътре ще е необходимо натискането на бутон с надпис "врата" при желание за слизане от превозното средство.

В автобусите бутоните за отваряне ще се ползват при желание за качване от последните две врати на превозното средство. При слизане трябва да се натисне бутон със символ "врата".

Въвеждането на новата система за отваряне на вратите се налага с цел спестяване на енергията и запазване на топлината в градския транспорт, за да не се налага ненужно отваряне на вратите и навлизане на студен въздух от вън.

Копчетата обаче са активни само и единствено, когато превозното средство е спряло на спирка на градския, и дори да бъдат натискани на светофар или друго място, няма да има ефект.



Няма коментари :

Публикуване на коментар