loading...

петък, 24 октомври 2014 г.

Жалби спъват строителството на метрото

Две жалби могат да забавят строителството на третия лъч на метрото през центъра на столицата - от бул. „Владимир Вазов”до кв. „Красно село“, заяви вчера главният архитект Петър Диков.
Две граждански организации вече обжалват решението на министъра на околната среда и водите от началото на септември, че няма нужда от екологична оценка на въздействието върху околната среда, пише в. "Монитор".

Жалбите са подадени от сдруженията „Независим обществен контрол”и „Хармония”с председатели Иван Димитров и Дончо Иванов. В документите до съда те посочват, че решението на екоминистерството не е мотивирано и е издадено в нарушение на куп разпоредби. „Това е несериозно. Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. Към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания – всичко, което е необходимо”, заяви главният архитект.

Делото на първа инстанция е насрочено за април, уточни Диков и добави, че ако се даде ход, това означава, че само съдът ще реши кога ще започне реализацията на проекта. От общината ще се срещнат с жалбоподателите, за да разберат още по-добре мотивите им.

Нов конкурс за визията на пространството около жълтите павета ще се проведе през следващата година. Причината е, че Върховният административен съд върна състезанието за зоната, а журито е отменило класирането, защото никой от проектите не отговарял на изискванията.

Няма коментари :

Публикуване на коментар