loading...

четвъртък, 7 август 2014 г.

„Не посягайте на парите на общините!”

Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) излезноха със съобщение - „Не посягайте на парите на общините!”. Днес на пресконференцията на организацията участваха Николай Белалов – председател на ДКСМП и общински съветник в Столичния общински съвет и Борис Цветков–секретар на ДКСМП.

Цветков припомни, че правителството на Орешарски е насочило близо 500 млн. лв. за проекти в общините от цялата страна. Средствата бяха осигурени от икономии в централните ведомства на правителството. С тези проекти общините опитват да решат проблеми не намерили решение дълги години или проблеми, чието решение не търпи отлагане.

 "От изявление на г-н Плевнелиев научихме, че чрез назначеното от него временно правителство има намерение да пренасочи средствата на общините за други нужди и цели. Вярно е, че в много от общините по обективни и субективни причини може средствата да не са усвоени, но това не бива да е причина за пренаписване на бюджета – задкулисно, на централно ниво, далеч от погледа на гражданите и общините. Освен, че това не е работа на служебното правителство, не е целесъобразно и ще навреди на гражданите.

В София, от отпуснатите суми за детски градини за 2014 г., до сега са усвоени само 12%. Още не са усвоени и парите отпуснати за детски градини за 2013 год. Това не означава, че не съществува проблем с недостига на места в детски ясли и градини, а че капацитета на общината е недостатъчен. Отклоняването на тези пари, няма да накаже чиновниците, а семействата с деца. Ето защо ние настояваме временното правителство и г-н Плевнелиев да не допускат тази грешка да отнемат предвидените средства за проекти на общините. Особено ако това цели да осигури заплати на нови вицепремиери и чиновници, които искат да назначат", заяви Цветков.


Той допълни:


В последните дни видяхме надуването и пукането на няколко балони:

1. Плевнелиев твърдеше, че фискалният резерв на държавата е 3-4 млрд. лева, но собственият му назначен от него финансов министър в първото си изявление спука балона и заяви, че фискалният резерв е 8,2 млрд. лева и е една добра база и така опроверга твърдяното до скоро от президента.

2. Премиерът Близнашки заяви „няма да уволнявам хора от администрацията, освен ако не демонстрират политически пристрастия“. Вчера самият той участва в политическа ПР инициатива – снимка с активни протестъри пред сградата на Народното събрание. Щом още не се е самоуволнил – вероятно няма кой да уволни и друг чиновник снимал се с протестъри или чиновник посетил след работа партийно събрание. Това е вторият спукан балон. Иначе би било фрапиращ двоен стандарт.

3. На няколко консултации на политическите сили при президента Плевнелиев се наду балон: правителството няма да номинира български кандидат за еврокомисар докато не се постигне максимално широк консенсус и ще бъде определен човек с авторитет и равноотдалечен от политическите партии. С предлагането на Кристалина Георгиева за кандидат за еврокомисар – без диалог с партиите и с президента се спука и този балон. Правителството на Орешарски не се възползва от правото си да номинира кандидат, защото няма консенсусен и равноотдалечен, а временното служебно правителство – пое тази отговорност без публични консултации и без открит диалог и предложи кандидат - официално част от семейството на дясната ЕНП.

Белалов отбеляза, че ако са необходими средства за важни непредвидени проблеми би могло да се ползва подхода на предишното правителство, което съкращаваше разходите за чиновниците, а също така и раздутият бюджет на президентството. За нас настойчивостта на Плевнелиев е свързана единствено с грижата определени „котараци” да получат пари преди изборите.

Настояваме, да не се пипат средствата за детски градини в София, защото тези пари са отпуснати неслучайно и са нужни за децата на столицата. Предлагаме г-жа Фандъкова да не планира отпуск преди да договори с Плевнелиев да не се пипат парите за общините. Ако в някои общини държавата няма доверие в съответната администрация би могла да натовари областните администрация да контролират изпълнението на тези проекти, но те трябва да се реализират.

Днес, ДКСМП внася официално в президенството и в Министерския съвет категоричното си настояване да не се посяга на средствата на общините по програма Региони в растеж и нашите аргументи срещу това заявено намерение на президент и правителство.

Няма коментари :

Публикуване на коментар