loading...

вторник, 5 август 2014 г.

София иска 4 млн. лева за борба с наводненията

Общо 4 млн. лева е поискала Столична община от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за превантивни мерки срещу наводнения.

С тези средства искаме да укрепим диги и да почистим речните корита, за които отговаря общината, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.София е отделила 1 млн. лв. от бюджета си за такива действия.

"Даваме си сметка, че приоритетно трябваше да бъдат осигурени средства за Варна, Добрич, а сега за Мизия, но се надявам и нашите проекти да бъдат финансирани", каза Фандъкова. Тя е поискала от държавното предприятие "Напоителни системи" и земеделското министерство да ускорят укрепването на дигите на р. Гнилянска в район "Нови Искър", на р. Блато във Връбница, и р. Лесновска в кв. Челопечене.

Трябва да се възстанови дясната дига на река Искър в участъка от моста при завод "Зебра" до психиатрична болница "Св. Иван Рилски", както и при с. Кубратово. Общината е поискала и уверение за изрядността на хидротехническите съоръжения на язовирите "Искър" и "Панчарево", за които отговаря "Напоителни системи".

Фандъкова инспектира строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в село Яна. Заради обилните валежи там строителните работи са били забавени, наложило се е отводняване на изкопите.

Няма коментари :

Публикуване на коментар