loading...

петък, 7 февруари 2014 г.

Основната борса за нелегални цигари в София се намира в Дружба

Основната борса за нелегални цигари в София, която доскоро бе на Женския пазар, вече има нов адрес - в столичния квартал "Дружба 1", установи вчера проверка на "Труд" по сигнал на читател.

"Момчета, искате ли цигари?" С този въпрос възрастен ром посреща нашия екип на стотина метра преди магазин "Фантастико" - на улица "Тирана", близо до блок №2.

Наоколо се виждат десетки мургави мъже и жени - седят сами или на две-три групи, забързват се нанякъде и изчезват зад ъгъла, а после се връщат.
"Ходят до скривалищата с цигарите за стока, пояснява наш източник, който живее наблизо. - Крият ги зад храсти, в кошове за боклук или във входовете на съседни сгради. Държат у себе си кутия-две и като дойдат ченгета, са ни лук яли, ни лук мирисали."

Продавачите на папироси без бандерол са изчезнали от Женския пазар и района край Орлов мост, където по-рано се подвизаваха. "Преместиха се на "Фантата", ако търсите цигари идете там", пояснява продавачка на цветя до пазара. Така наричали новия незаконен базар в "Дружба", вероятно съкратено от името на супермаркета.
Неин колега добавя: "Тук много ги тормозеха полицаите. През ден ги проверяваха. От МВР-то пратиха и цивилни. А и журналистите през ден ги снимаха... Плюс това започна ремонт на пазара."

Трети обобщава: "Абе, заради тия цигари и бежанците по "Пиротска" тук вече е ченге до ченге... Не става тук далавера... "
На новото тържище в "Дружба 1" вече има редовни клиенти за контрабандата. Личи си, че търговци и някои купувачи се познават. Разменят реплики: "Здравей", "Как си", "Хайде, утре ще се видим пак".

Мераклиите за евтин тютюн явно не са само от квартала, пристигат отнякъде и с автомобили. Слизат, запътват се към ромите и питат: "Цигари?" Сделките стават светкавично. Озъртайки се крадешком, продавачът подава кутията и тя минава в ръцете на другия. Средната цена - 3 лева.

Без всякакво затруднение репортерите на "Труд" си купуват от двама продавачи кутии със странни имена - "ЕСТИ", "Жълта гостенка", "Ракел", китайски "Кемъл"...
Между мургавите търговци се води конкурентна борба. Едните са завзели зоната около входа на супермаркета. Другите са на отсрещния тротоар. Между двама избухва свада.

"Утре ще ги пусна по 2,50 лева на кутия, мамка му стара! Ще видиш какво ще стане!"

"Много важно!", отсича опонентът и прави неприличен знак с ръка. Той току-що е продал 3 кутии цигари за 6 лева.

"К'во се въртите вие тука, е?", кресва млада ромка по адрес на нашия екип.
Като чува, че сме купувачи и търсим определена марка, ни препраща до близък малък магазин. "Там идете, тя ша ви даде!" Изглежда бременна, но не е. Под палтото са скрити папироси.

"Колежка" до нея чува разговора и предлага "нещо по-добро" от това, което търсим. Онагледява веднага предложението. Бърка в пазвата си и вади "Джин лин": "Нема по-хубави!"

Пронизително изсвирване с уста предизвестява приближаването на полицейска патрулка.

Ромите моментално се събират на две-три групи и започват оживено да разговарят помежду си като близки хора, които отдавна не са се виждали.
Колата със синята лампа отминава.

"Плащате ли им?" - питаме продавача, от когото току-що сме купили цигари.
"Допреди година плащахме, ама сега са настръхнали, не смееш да им предложиш. А си им намекнал нещо, а са те вкарали в пандиза за подкупване."
След малко патрулката се връща отнякъде. Униформеният отвътре не удостоява с поглед околността.

Алъш-веришът продължава.
Три въпроса към полицаите от Осмо РПУ

Новата борса за цигари в столичния квартал "Дружба 1" се намира на по-малко от километър от сградата на Осмо столично РПУ.

Затова въпросът е - дали полицаите са забелязали масовата търговия на дребно? Ако са я забелязали - кога? Изискали ли са вече записи от охранителните камери на супермаркета и околните магазини, за да получат визуална информация за дилърите?

Вчера "Труд" изпрати на местните полицейски шефове три въпроса, на които очаква отговор.

1. Какви мерки са предприети срещу нелегалните търговци?

2. Кой снабдява продавачите на дребно и с какви количества дневно?

3. Какви марки са цигарите, къде са произведени и как стигат до "борсата"?

Има и още въпроси - дали дилърите са от квартала, или от цяла България, какви хора идват до "Дружба" да си купуват от евтините цигари, и т.н.

Нелегалната търговия с цигари в България от петилетка насам става под път и над път. В последната половин година тя не е толкова нагла, изтикана беше от центъра на градовете в покрайнините, но пак я има. Оправданията на ченгетата са, че хващат дилърите с по няколко кутии и дознанията се прекратяват по малозначителност. Но по-добре да се върши работа, отколкото да се търсят оправдания.

trud.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар