loading...

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Проблемът със забавачките остава за хиляди деца

Който си има внуци - да си ги гледа. Тази шеговита максима все още важи за цели фамилии не само в София, но и в повечето големи градове в страната. И обяснимо - от години места в детските градини не достигат за хиляди хлапета, въпреки че общините ударно строят нови сгради.

Причината за проблема според общинарите е покачването на раждаемостта. На много места обаче част от детските заведения са били приватизирани или заменени преди десетилетия. В София например са били продадени поне 44 градини, а други бяха отдадени под наем на частни фирми. Нови се строят навсякъде, но приемът в забавачка в големите градове и сега е изпитание за нервите на родителите. А краят на проблема не се вижда в близките 2-3 г. Затова всяка пролет започват родителските вълнения - трескава регистрация, изчисления на балове и точки с надежда детето да бъде класирано в заветната градина.

В над милионна София недостигът на места в детските градини е най-голям. Само от създаването на електронната система за прием през 2008 г. в нея са били регистрирани около 100 хил. деца. А за постъпване в ясла или градина и сега чакат няколко хиляди хлапета. И около

1000 бебета са в списъка за забавачка

Родителите продължавали да ги регистрират веднага след раждането може би с надежда да им пазят място в забавачка.

Напълно е преодолян недостигът на места за 5- и 6-годишните, които от миналата година задължително трябва да ходят на забавачка. За целта общината разкри допълнителни групи в десетки училища. “Оказа се, че сме осигурили повече групи, отколкото очаквахме, че ще са нужни. Имаме и сега резерв от 400-500 места”, обясни зам.-кметът с ресор образование и култура Тодор Чобанов.

За родителите на останалите хлапета обаче мъките с кандидатстването продължават. Всяка седмица чрез електронната система се организират текущи класирания. При последното на 9 февруари станало ясно, че има 370 свободни места за 3-4-годишни малчугани. От кметството обясняват изненадващите данни с неравномерния интерес към градините в различните райони. В центъра броят на чакащите бил огромен в сравнение с тези в по-крайните квартали. “Обяснимо е, защото заради атрактивните цени на имотите в центъра са продадени най-много сгради преди години. Системата е била разрушена неравномерно”, обясни Чобанов.

Общо 41 000 деца посещават в момента детска градина или ясли в столицата. По данни на общината за първа група (деца на 3 г.) чакат 2400 деца. През 2006 г. недостигът е бил над 6000. За втора липсват според системата места за около 1700 хлапета. Общината е изпратила запитвания на родителите на 1300 от тях с въпрос как отглеждат децата си. Отговори получили от 1100 майки и бащи, които обяснили, че малките ходят на частна градина, гледат се от баби, в чужбина са или извън София. Затова в общината не слагат в графата “чакащи” тези деца. Най-голям е недостигът за яслените групи.

По данни на кметството само 35% от децата в тази възраст (от 0 до 3 г.) посещават детско заведение. “Въпреки че нямаме ангажимент да осигурим 100% прием, правим всичко възможно да осигурим допълнително и яслени групи”, обясни Чобанов.

Вече е стартирала кампания за прием на 5-годишните в забавачки. На родителите на подлежащите на предучилищни занимания са изпратени имейли, за да бъде проверено дали те вече ходят на градина, където да бъдат обхванати, или ще бъдат пренасочени към групи в училища. “Ако не получим отговор, значи родителите имат решение за своето дете”, коментира Чобанов. Районните администрации ще издирват децата, които не са регистрирани в електронната система. Ако се наложело, щели да бъдат обиколени и от врата на врата.

Експертите на общината готвят анализ на системата на предучилищното образование, който щял да покаже в кои райони са нужни допълнителни инвестиции и проекти за градини. На много места има планове и осигурено финансиране, но съпротива от местни жители спира проектите, обясни Чобанов. Такъв пример имало за проект за забавачка в район “Илинден” и “Красно село”.

От 2006 до 2012 г. Столичната община е построила 51 нови детски градини за 119 групи. В градежите са инвестирани близо 110 млн. лв.

Трите точки за роднини в градините ще важат

Привилегията, която даваше бонус от 3 точки в класирането на хлапета за детска градина в София, ако родител или баба или дядо работят поне 6 месеца в ясли или градини, ще важи и при класирането през тази година.

Столичната община обжалва решението на Административния съд, с което се отменяше привилегията. Според магистратите текстът от правилата за прием и класиране в забавачка, приети през 2011 г. от градския парламент, е дискриминационен по признак “заемано обществено положение”. “Наличието на някаква привилегия би била оправдана при т.нар. социални критерии, но не и по отношение на общите критерии, които следва да са еднакви по отношение на всички лица”, пише още в мотивите на Административния съд. Сега делото е във Върховния административен съд.

Жалба срещу бонуса от 3 точки бе заведено миналата година от дете на година и половина, което се представляваше в съда от родителите си.

“Това не е привилегия, а мярка, която гарантира обективната работа на системата. Броят на тези деца не е толкова голям - неколкостотин спрямо 41 хил. ходещи в детски заведения. Това е гаранция и за самите родители, че системата работи прозрачно и тези хора нямат интерес да търсят неясни способи да записват децата си”, коментира зам.-кметът Тодор Чобанов.

Друг аргумент на общината за този критерий бил, че работещите в системата на детските градини застаряват и така ще се стимулират млади педагози да започват работа в градини и ясли. “А това ще доведе и до по-качествено образование и услуга за всички деца”, коментира Чобанов.

Все пак, ако съдът отмени привилегията, която дава 3 точки бонус, общината щяла да се съобрази с решението му. При поправката на правилата щяло да се мисли и за осъвременяване и прецизиране и на други критерии.

Строят 17 нови сгради в София

Нови 17 детски градини ще бъдат изградени през 2013 г. в София. Осем от тях ще се финансират със средства от общинския бюджет, а останалите - с помощ от държавата, която отпусна за общините общо 30 млн. лв. Така само София т. г. ще инвестират в забавачки 30 млн. лв. Нови градини ще има в районите “Красно село”, “Оборище”, “Дружба”, “Искър”, “Витоша”, “Лозенец” и др. А така ще се осигурят места за около 2000 деца.

95% от училищата и детските градини в столицата вече са със сменени дограми и изолация. И тези ремонти са стрували на града около 30 млн. лв.

Във Варна класират чрез лотария

иквидирането на недостига на места в забавачките във Варна е един от приоритетите на общината през последните години. През 2012 г. след първо класиране извън списъците на приетите в ясли и градини останаха близо 1000 от общо кандидатствали 2750 хлапета. До края на годината броят им намаля, тъй като в пристройки и нови детски заведения бяха открити общо 450 места.

Преди месец кметът сряза лентата на още един корпус с басейн и 50 места, чака се стартът на още три обекта за общо 4 млн. лв.

За да бъде по-прозрачно класирането, което от няколко години става по електронен път и на лотариен принцип, от кметството предложиха промени в наредбата за прием. Най-важната от тях е отпадането на предимствата за деца на работещи в здравеопазването за вход в яслите и на деца на учители - в градините. Втората е целогодишното право за преместване от една забавачка в друга, тъй като компютърът често класира малчугани от един район на града в градини в друг. Промените трябва да гласува общинският съвет. Приемът на документи т.г. ще е от 1 април до 10 май. Задължително е единият родител да е с адресна регистрация във Варна, да представи бележка за платени данъци и от работодател. Тази година ще отпадне изискването в комплекта да има справка за социалните и здравните осигуровки, тъй като общината ще си набавя тази информация по служебен път от НАП.

Привилегиите ще се запазят за близнаци, за деца с хронични заболявания, на редовни студенти, от многодетни семейства или с един неизвестен родител. М.г. 34% от приетите в 50-те градини 3-годишни деца бяха с някакво предимство. След промените в наредбата броят им ще бъде редуциран, но въпреки това места за всички и т.г. няма да има.

В Стара Загора записват онлайн

Записването на 3-годишните деца за първа група в детските градини на община Стара Загора ще стартира през юни. Тази година приемът ще закъснее с месец, за да може да бъде въведена електронна система за записване. Така ще се улеснят родителите и ще се осигури прозрачност при подбора на децата и критериите, по които ще бъдат класирани, информираха от общината.

По традиция в Стара Загора проблеми със записването на малчуганите възникват само в забавачниците, разположени в центъра. По тази причина общината планира и вдигането на нова детска градина с 80 места. През 2012 г. в шест заведения, разположени в центъра на града, бяха подадени 920 заявления от родители на деца на 3-годишна възраст. В тези забавачници бяха приети едва 307 деца на 3 години, информираха от общината. “Вече е изнесена информация в детските заведения за новите срокове. Родителите не бива да се притесняват, че записването ще стане малко по-късно", обясни зам.-кметът Иванка Сотирова.

Яслите пък приемат нови попълнения целогодишно. За тях също се предвижда онлайн система за подаване на заявления, но тя ще стартира през 2014 г.

Жителството е предимство в Пловдив


Система за електронно класиране за прием в детските градини и ясли въведоха в община Пловдив от 1 ноември 2012 г. и за пръв път от дълги години насам родителите, бабите и дядовците на малчуганите посрещнаха Нова година вкъщи, а не на дълги опашки за записване пред забавачките. Доскоро в града водещ критерий беше поредният номер за подаване на молбите. “Електронната система сложи край и на субективния прием", коментира кметът Иван Тотев (ГЕРБ).

Пловдивското жителство, адресната регистрация, платените местни данъци и такси от родителите ще носят допълнително предимство при централизираното точково класиране. Общите, социални и допълнителни критерии са 26. Седем точки е бонусът за жителство, още 5 се дават, ако детето живее в съответния район на забавачката, за която кандидатства. Платените данъци и такси от родителите носят още 2 точки, плюс по точка бонус, ако майката и бащата работят.

По 6 точки се дават на деца сираци, малчугани с тежки хронични заболявания, 10 точки за такива със специални образователни потребности, а по 4 точки за загинал родител при производствени аварии, природни бедствия или изпълнение на служебния си дълг. С привилегии се ползват и децата, чиито родители са доброволци към община Пловдив.

trud.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар