loading...

вторник, 17 януари 2017 г.

Йорданка Фандъкова e запозната с проблема на дружбенци, чакаме решение

Столичният кмет Йорданка Фандъкова e запозната с проблема на дружбенци, за липсата на нормален пешеходен достъп между Дружба 2 и Дружба 1. Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков обясни във Фейсбук, какво е направил по темата:


Във връзка с въпроси на жители на района и възникнало гражданско недоволство по повод заграждане на пешеходната пътека от спирката на градския транспорт на бул. „Професор Цветан Лазаров“ при бл. 206 до магазин „Кауфланд“ възложих проверка на обстоятелствата, довели до заграждането и през последните седмици проведох поредица от разговори за намиране на цялостно и устойчиво решение за допълнителна пешеходна връзка между ж.к. „Дружба-1“ и ж.к. „Дружба -2“ в района на магазин „Кауфланд“.

В резултат на проверката бе потвърдено, че теренът, през който е изградена въпросната пешеходна пътека е частна собственост. До 1982г. имотът е част от земеделска земя, принадлежаща на Аграрно-Промишлен Комплекс „Средец“, а през 1996 г. собсвеността е възстановена от Поземлена комисия община „Младост“ на частни собственици. Имотът никога не е бил общинска собственост и за него няма съставен Акт за общинска собственост. В търсене на решение за възстановяване на пешеходното преминаване проведох няколко срещи със собствениците на имота с искане и предложения за намиране на решения, отговарящи на очакванията на гражданите от района. Въпреки изложените аргументи не получих съгласие от страна на собствениците на имота на предложенията за придобиване на частта от имота чрез закупуването й от Столична община, което изисква задължителното съгласие на собствениците, за да бъде осъществено.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Дружбенци дадоха срок от две седмици на кмета

На среща с протестиращи граждани на 21 декември 2016 г. заедно със зам.-кметовете на района ги запознахме с резултатите от предприетите от нас действия.
В създадената ситуация възложих да бъдат изследвани възможностите за цялостно решение за създаване на допълнителна пешеходна връзка между ж.к. „Дружба-1“ и ж.к. „Дружба-2“.
Днес представих и обсъдих с Кмета на Столична община г-жа Фандъкова изследваните варианти и получих нейната подкрепа за изграждане на допълнителна пешеходна връзка с осветление и пасарелка върху терен-общинска собственост, западно от магазин „Кауфланд“.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова подкрепи предложението и се ангажира с предприемане на необходимите действия от страна на СО за изграждане на допълнителна връзка, местоположението на която е обозначено на приложената снимка.

Съществуващите към момента пешеходна пътека и пасарелка преминават през частни имоти, което е потенциален източник на възможни бъдещи проблеми. Изграждането върху терен-общинска собственост позволява както безпрепятственото преминаване, така и създава възможност за допълващото изграждане на осветление на пътеката и на пасарелка.
Убеден съм, че общинската собственост на терена, през който предлагам да бъде изградена тази пешеходна връзка гарантира на гражданите на района устойчиво решение на казуса.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Дружбенци обаче вече публично по време на третия протест заявиха, че не се отказват от старата пешеходна връзка, но нямат и нищо протил алтернативната. Тя обаче за много хора ще си остане само помощна, но не и основна.  

Няма коментари :

Публикуване на коментар