loading...

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Убийство от ревност в Дружба 2

“Диди почина, мъртва е.” Пребледнял млад мъж хлипа пред съседите си на площадката на 6-ия етаж в панелния бл. 205 в жк “Дружба 2” вечерта на 13 октомври 2013 г. В ръцете си държи невръстната си дъщеричка.

Семейството, което току-що се прибира в дома си, се вцепенява. Комшийката им е млада жена, станала майка преди година и половина, не е боледувала и внезапната  смърт е необяснима.

“Да не би пак да си я бил?”, питат директно те уплашения съпруг, добре запознати с нрава му.

“Да, набих я”, признава 33-годишният Коста Киров. После сам се обажда  на тел. 112, за да съобщи за смъртта на 25-годишната Деяна Тошкова, с която допреди месеци са живеели на семейна начала. Полицаите от дежурната група на СДВР заварват Деяна просната на пода, с разбит череп. По тялото  има много следи от насилие. Съдебният лекар установява, че смъртта е настъпила преди пристигането му в 20,50 ч.

От 1,31 до 5,30 ч полицаите правят оглед на апартамента, в който ясно личат следите от побоя, нанесен на Деяна, Младата жена е пребита ден по-рано - на 12 октомври.

Делото срещу Коста Киров започва в средата на февруари в Софийския градски съд. Той е обвинен в убийство по особено жесток начин. Вероятно пред съдия Мина Мумджиева ще признае вината си и ще поиска процесът да се гледа по съкратена процедура.

Деяна и Коста се запознават 3 години преди злополучния 12 октомври 2013 г. Още в началото на връзката им тя се оплаква пред приятелки, че любимият  е с много тежък характер, нервен и избухлив. Гневи се от най-дребни неща. Постоянно  вдига скандали и дори посяга на бой, става ясно от обвинителния акт на прокуратурата, внесен в съда.
Сред приятелите си от кв. “Дружба” Коста, който е монтажник по професия, също е известен като побойник.

Често участва в махленски  сбивания и нерядко сам ги предизвиква. Осъждан е 4 пъти за хулиганство и веднъж за кражба. Тежкият му характер особено се проявява, когато пийне. Достатъчно е да обърне две-три чаши и скандалът започва.

Въпреки характера му Деяна заживява с него в жилището в “Дружба”. По това време майката и братът на Коста са на работа в Кипър.

Не след дълго тя забременява и през юни 2012 г. се ражда дъщеричката им Алекс.
Появата на новия член в семейството не променя поведението на Коста. Напротив - става още по- агресивен и груб. Съседки разказват, че често са виждали Деяна да обикаля с количката около блока, дори и в мразовити дни, страхувайки се да се прибере в жилището.

Младата жена разказва на майка си, че Коста е опасен и въпреки че иска да го напусне, не смее. Често при скандалите той  се заканва, че тръгне ли си, ще я убие, пише прокурор Емил Георгиев в обвинителния акт.

По тялото и лицето  има синини. Тя не крие, че са направени от мъжа .
В една августовска вечер Коста за пореден път се прибира почерпен и заповядва на жена си да стяга багажа им, защото отиват на море с детето.

Виждайки, че мъжът  е пиян, а смята да шофира, Деяна се разплаква и отказва да тръгне с него. Тя взема със себе си бебето и напуска апартамента.

Коста потегля към морето и на път катастрофира, става ясно от обвинението.
След тази вечер Деяна отказва да се върне при мъжа си. Около месец живее временно при своя приятелка.

Крие се от Коста,  страхувайки се той да не ги намери.

Същата приятелка  помага да си наеме квартира в кв. “Славия”. При Деяна отива да живее и майка , за да се включи в отглеждането на момиченцето.

Деяна не казва адреса си на Коста, страхувайки се да не я нападне. През няколко дни обаче води детето при него в жк “Дружба”. Той пък започва да си втълпява, че му изневерява с приятеля му от квартала Пламен.

На 12 октомври Деяна и Коста за пореден път се чуват по телефона. Той я уговаря да се видят веднага, защото от Кипър се е върнал брат му Велко и по него майка му е пратила подаръци и дрехи за детето. Според близките  това е било само претекст.

Около 15,30 ч Деяна заедно с Алекс потеглят с такси към апартамента и след половин час вече са в “Дружба”. Срещата започва с разправия. Коста я обвинява, че му изневерява, без да има доказателства. Смята, че е наела квартирата в кв. “Славия”, за да живее там с Пламен. Скандалът преминава в бой Коста се нахвърля с шамари, които преминават в удари с юмруци по главата, лицето, тялото, ръцете и краката.

Ударите са с такава сила, че при тях той наранява пръстите на ръцете и дланите си. Според медиците подобни рани се получават, когато човек удря със свити в юмрук ръце.
Деяна получава черепно-мозъчна травма с кръвоизливи, чието развитие продължава от няколко до десетина минути, пише в съдебномедицинската експертиза на трупа.

Коста обаче не спира. Той я притиска към широка гладка повърхност, най-вероятно пода. Здраво стиска носа и устата, в резултат на което се стига до механична асфикция (задушаване), продължила от 5 до 7 минути. Младата жена издъхва в мъки, като до последните си мигове осъзнава ситуацията, в която е поставена, смята прокуратурата.
Дали при побоя детето е било в същата или в друга стая не може да се каже. Сега то се отглежда от бабата на бащата.

Експерти: Той е много агресивен

Коста Киров по характер е активен и доминиращ. Така го определят експертите, които му правят съдебнопсихиатрична и съдебнопсихологическа експертиза. Според заключението им той е с високо ниво на конфликтна и агресивна готовност, импулсивен, раздразнителен, егоцентричен, отдаващ неизменно приоритет на собствените си желания.
В деня на трагедията не се е намирал в състояние на физиологичен или патологичен афект, смятат психолозите.

Според заключението на психиатрите не страда от психично заболяване, няма вроден или придобит интелектуален дефицит.

Заключението на психиатрите съвпада и с казаното от познатите на Коста, които го описват като сприхав и заядлив. 

Двете баби спорят в съда за момиченцето

След смъртта на Деяна между двете баби на останалото без майка момиченце се заформя съдебен спор коя от тях да се грижи за детето.

Първоначално то се отглежда от майката на Деяна - Искра Тошкова, в жилището  в кв. “Красно село”.

Майката на Коста обаче се връща от Кипър и също предявява претенции към момиченцето.

Започва дело в Софийския районен съд и през юли м.г. той излиза с решение, че до навършване на 5-годишна възраст детето ще се гледа от бабата по бащина линия - Цветанка Шандин. Причината - има по-голяма жилищна площ и по-добри материални условия за отглеждане на дете.

Така в момента момиченцето живее в апартамента, където е убита майка му. Решението на съда предизвика поредица от възмутени коментари във фейсбук.

Другата баба - Искра Тошкова, се грижи за внучката си в петък, събота и неделя.

“Не ходя да я вземам от апартамента, срещаме се навън”, каза вчера тя пред “24 часа”.
Жената сподели, че не възнамерява да се отказва от битката за внучката си, но изчаква да приключи наказателното дело срещу Коста Киров.

"24 часа"

Няма коментари :

Публикуване на коментар