loading...

петък, 29 август 2014 г.

ШОК: Езерото в "Дружба" пресъхва

Коварен слух обикаля столичния квартал "Дружба". Жителите са в паника, че езерото се пресушава целенасочено, за да бъде застроено, и се превръща бавно и сигурно в блато. Местните, които ежедневно се разхождат в красивия парк, се съмняват, че това е възможно, въпреки че от общината уверяват, че няма да го допуснат.

"Първо го пресушават, след това ще го засипят със строителни отпадъци, а накрая ще го застроят. На мястото на водата ще цъфнат мол и блокове", коментират и обсъждат трескаво хората в "Дружба" от началото на лятото, когато започнали проблемите, а сега вече се задълбочават с всеки изминал ден.

Най-упорито мрачната прогноза се носи от уста на уста по пейките и капанчетата край езерото. Живеещите в столичния парк добре си спомнят как бързо изникнала кооперация - до параклиса, край водния басейн.
От общината обаче обясняват, че водата в езерото е започнала да намалява по време на строителството на метрото. За да няма течност, в изкопите се изгражда специална система да не прониква вода.

"При тази дейност и дълбочина вероятно са попаднали на жила и затова няма вода в езерото. Даже по-едно време се отичаше вода в изкопите и работниците я изпомпваха обратно в езерото", разясняват още от общината. От там са категорични, че пресъхването е вследствие на изкопните дейности по строежа на метрото и никой не пресушава умишлено водния басейн, за да вдига апартаменти.

Според Общия устройствен план на София на мястото на езерото не трябва да изникват сгради, а да останат зелени площи. Най-вероятно, след като се завърши метрото, състоянието ще е същото, както и преди. В момента водата в езерото е около 1/3 и продължава да намалява.

Хората обаче са притеснени, защото патиците и костенурките са изчезнали, а на места са се образували малки островчета. В момента паркът и езерото са единствените, където столичаните от "Дружба" 1 и "Дружба" 2 могат да се разхождат, да играят с децата си и да спортуват. Хидролози също уверяват, че езерото пак ще се напълни, и то по естествен път, а място за паника нямало.

Няма коментари :

Публикуване на коментар