loading...

неделя, 24 август 2014 г.

Борис Цветков с нови доказателства за задкулисни решения на Плевнелиев и Близнашки

Днес, 24.08.2014г., ДКСМП организира пресконференция на тема „Нови доказателства за задкулисни решения и за двойния морал на Плевнелиев и Близнашки!". Участваха Николай Белалов - председател на ДКСМП и общински съветник в Столичния общински съвет и Борис Цветков-секретар на ДКСМП.

Г-н Белалов припомни, че правителството на Орешарски е насочило близо 500 млн.лв. за проекти в общините от цялата страна. Средствата бяха осигурени от икономии в централните ведомства на правителството. С тези проекти общините опитват да решат проблеми не намерили решение дълги години или проблеми, чието решение не търпи отлагане.

От изявление на г-н Плевнелиев научихме, че чрез назначеното от него временно правителство има намерение да пренасочи средствата на общините за други нужди и цели. Вярно е, че в много от общините по обективни и субективни причини може средствата да не са усвоени, но това не бива да е причина за пренаписване на бюджета - задкулисно, на централно ниво, далеч от погледа на гражданите и общините. Освен, че това не е работа на служебното правителство, не е целесъобразно и ще навреди на гражданите. В София, от отпуснатите суми за детски градини за 2014 г., до сега са усвоени само 12%. Още не са усвоени и парите отпуснати за детски градини за 2013 год. Това не означава, че не съществува проблем с недостига на места в детски ясли и градини, а че капацитета на общината е недостатъчен. Отклоняването на тези пари, няма да накаже чиновниците, а семействата с деца. Ето защо ние настояваме временното правителство и г-н Плевнелиев да не допускат тази грешка да отнемат предвидените средства за проекти на общините. Особено ако това цели да осигури заплати на нови вицепремиери и чиновници, които искат да назначат, заявиха те на пресконференцията.

Временното служебно правителство на „протестъри", РБ и ГЕРБ готви Постановление на МС за отнемане на 160 млн. лева от 500 млн. лева по програма Региони в растеж. Това се прави зад гърба на гражданите от общините и тайно от ръководствата им и сдружението на общините. Категорично сме против няколко чиновници в кабинети на Дондуков с драскане на химикалката на тъмно да разпределят чаканите от дълги години и публично извоювани средства за решаване на конкретни важни проблеми на обикновените хора, подчертаха те.

Белалов и Цветкова призоваха Близнашки и неговия патрон Плевнелиев незабавно да прекратят опита за отнемане на 160 млн. лева от българските граждани и техните общини, ако искат могат да се концентрират върху подготовката на честни избори, вкл. с публичния подбор на евентуален министър. "Вместо да продължават с опитите за грабежи и присвоявания, за чистки на специалисти и за задкулисно кадруване на заслужили „протестъри" и кадри на РБ и ГЕРБ."

В последните дни видяхме надуването и пукането на няколко балони, заявиха те и изредиха следните три случая:

1. Плевнелиев твърдеше, че фискалният резерв на държавата е 3-4 млрд. лева, но собственият му назначен от него финансов министър в първото си изявление спука балона и заяви, че фискалният резерв е 8,2 млрд. лева и е една добра база и така опроверга твърдяното до скоро от президента. Самото назначаване на четвърти вицепремиер и на 20 съветници в политически кабинети на временно правителство също доказва, че пари има и явно криза няма.

2. Премиерът Близнашки заяви „няма да уволнявам хора от администрацията, освен ако не демонстрират политически пристрастия". Самият Близнашки наскоро участва в политическа ПР инициатива - снимка с активни протестъри пред сградата на Народното събрание. Щом още не се е самоуволнил - вероятно няма кой да уволни и друг чиновник снимал се с протестъри или чиновник посетил след работа партийно събрание. Това е вторият спукан балон. Иначе би било фрапиращ двоен стандарт.

3. На няколко консултации на политическите сили при президента Плевнелиев се наду балон: правителството няма да номинира български кандидат за еврокомисар докато не се постигне максимално широк консенсус и ще бъде определен човек с авторитет и равноотдалечен от политическите партии. С предлагането на Кристалина Георгиева за кандидат за еврокомисар - без диалог с партиите и с президента се спука и този балон.

Правителството на Орешарски не се възползва от правото си да номинира кандидат, защото няма консенсусен и равноотдалечен, а временното служебно правителство - пое тази отговорност без публични консултации и без открит диалог и предложи кандидат - официално част от семейството на дясната ЕНП, припомниха те.

"Драстично е посегателството на служебното правителство срещу г-н Валентин Петков - главен изпълнителен директор на Български пощи ЕАД, който в късна доба в петък вечер бе освободен без каквито и да е мотиви. Предишното служебно правителство не освободи ръководството на пощите, въпреки че те бяха водени към умишлен фалит - увеличаващи се загуби, преустановени редица дейности, намален работен ден и намалени възнаграждения, опасност от масови уволнения и приватизация. За последните 9 месеца ГИД Валентин Петков предприе конкретни действия за оздравяване на пощите, прекратяване на тендецията за загуби и обръщането им на печалба, възстановяване на дейности и функции", каза още Борис Цветков.

На пресконференцията бяха зададени и следните въпроси:


1. В какво състояние бяха докарани Български пощи от ГЕРБ преди управлението на Валентин Петков?
2. Какви са показателите и резултатите към момента?
3. Ако има някакви проблеми в сектора - защо не се отстранява отговорния зам.-министър Георги Тодоров, а той е един от малкото останали на поста си зам.-министри?
4. Ако има проблеми точно и единствено с Валентин Петков - защо не са публично оповестени, а е уволнен задкулисно в петък вечер по стар тоталитарен стил?
5. Какви са мотивите за назначаване точно на приближения до ГЕРБ г-н Дочев?
6. Какъв е приносът на г-н Дочев за лошите резултати на Български пощи в различните периоди според длъжностите му, има ли евентуални негови постижения?
7. Каква е позицията на синдикатите във фирмата?

Г-н Белалов отбеляза, че ако са необходими средства за важни непредвидени проблеми би могло да се ползва подхода на предишното правителство, което съкращаваше разходите за чиновниците, а също така и раздутият бюджет на президентството.

"За нас настойчивостта на Плевнелиев е свързана единствено с грижата определени „котараци" да получат пари преди изборите. Настояваме, да не се пипат средствата за детски градини в София, защото тези пари са отпуснати неслучайно и са нужни за децата на столицата. Предлагаме г-н Близнашки и г-жа Фандъкова да не планират отпуск преди да договори с Плевнелиев да не се пипат парите за общините, или ако са в отпуск спешно да го прекратят", стана още ясно на пресконференцията.

ДКСМП настоятелно се обръща към Плевнелиев и Близнашки със следните искания:
1. Да се прекрати опита за отнемане на средства в размер на 160 млн. лева от гражданите и да се спре подготовката на ПМС.
2. Веднага да се отмени уволнението на г-н Валентин Петков и незабавно да бъде възстановен на работа.
Въпреки, че нямаме никакъв отговор от предишния ни апел към Плевнелиев и Близнашки днес, ДКСМП отново официално ще внесе в президенството и в Министерския съвет исканията си!



Няма коментари :

Публикуване на коментар